Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 14. december 2010Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1009922Dok nr.: 362432
Folketingets Sundhedsudvalg har den 17. november 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 141 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovsby (S).
Spørgsmål nr. 141:’’Kan ministeren bekræfte, at han under besvarelsen af samrådsspørgsmål Dog E den 14. oktober 2010 om mangelfulde brystkræftundersøgelser udtalte:"jeg syntes, vi skal overveje situationen i forbindelse med Kræftplan III", og atministeren under samrådet takkede for, at samrådet har fundet sted på det ret-te tidspunkt i forhold til Kræftplan III, der på daværende tidspunkt var i "støbe-skeen", som ministeren udtrykker det? ”Svar:Jeg kan bekræfte, at jeg under samrådet den 14. oktober 2010 redegjorde forvolumenkrav vedr. brystundersøgelser og mine synspunkter herom. Herunderforklarede jeg, at undersøgelse for brystkræft er en hovedfunktion og dermedikke en del af Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning. Videre forklarede jeg,at de faglige selskaber har udarbejdet faglige retningslinjer om bl.a. undersø-gelse for brystkræft, men at disse ikke er retligt bindende for den enkeltesundhedsperson. Det er derimod autorisationslovens regel om sundhedsper-soners pligt til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i deres virke. Personer,der undersøger for brystkræft, er derfor forpligtede til at sørge for, at undersø-gelserne har tilstrækkelig kvalitet.Med udarbejdelsen af pakkeforløb for brystkræft er der fastsat standarder forudredning og behandling af patienter, hvor der er begrundet mistanke ombrystkræft. Formålet med pakkeforløbene er bl.a. at sikre kvaliteten i udred-ningen og behandlingen. På baggrund af en aftale mellem regeringen og regi-onerne er pakkeforløb for en lang række kræftformer nu indført i alle regioner.Pakkeforløbene er en udløber af Kræftplan II. For at styrke kræftindsatsenyderligere har regeringen og Dansk Folkeparti i november 2010 indgået aftaleom en ny kræftplan – Kræftplan III. I forbindelse med forberedelsen af kræft-planen er der naturligvis foregået en lang række overvejelser og politiske for-handlinger om, hvordan indsatsen på kræftområdet bedst kan løftes. Det erdet, jeg sigtede til under samrådet. Her kan alle forslag jo bringes op til drøftel-se.Citaterne nævnt i spørgsmålet blev i øvrigt fulgt op med, at jeg gjorde op-mærksom på mine betænkeligheder ved at ændre på ordningen vedr. Sund-hedsstyrelsens specialeplanlægning og dermed på et enkelt område indførecentralisering i højere grad, end sagkundskaben i Sundhedsstyrelsen finderdet fornødent.
Side 2
Kræftplanen indeholder en række tiltag, som også har relation til undersøgelseog behandling for brystkræft. Heriblandt er der ikke nye tiltag vedr. volumen-krav. Derimod er der planlagt en revidering af de eksisterende pakkeforløb,henvisningen til pakkeforløb skal optimeres, der skal laves en diagnostisk pak-ke, der skal lette udredningen af patienter med ukarakteristiske symptomer påkræft, der skal ske en national opfølgning og kvalitetssikring af screeningsre-sultater, bl.a. for brystkræft, til brug forløbende evaluering og optimering afscreeningsprogrammerne.Jeg forventer, at disse - og kræftplanens øvrige elementer - vil indebære etvæsentligt løft til den danske kræftbehandling.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Irene Holm