Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets SundhedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
14. december 2010
Sundhedsudvalget har i brev af 15. november 2010 stillet følgende spørgsmål nr.131 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PerClausen (EL).
J.nr. 20100080127/2010-0018962
”Ministeren bedes gøre rede for de helbredsproblemer, der kan opstå for flyperso-nel og øvrige ansatte i lufthavnen ved hyppig kontakt med de kropsscanneresom påtænkes installeret i Kastrup lufthavn. Der henvises til artikel på internetsitettecheye.net http://www.techeye.net/security/allied-pilots-associationto-boycott-full-body-scanners.”
For at få belyst sagen, har jeg indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som oply-ser følgende:”Der findes flere typer kropsskannere, hvoraf nogle anvender røntgen. Den artikel,der henvises til i spørgsmålet, fokuserer på mulige helbredsrisici ved røntgen-baserede anlæg.Københavns Lufthavne A/S har imidlertid oplyst over for Arbejdstilsynet, at denkropsskanner, der planlægges testet, ikke anvender røntgen, men er baseret på”millimetre-wave” teknologi – en teknologi, hvor strålingens fysik og den biologi-ske virkning svarer meget til varmestråling.Ved millimetre-wave teknologi er effekten i kroppen en opvarmning af vævet ikroppens yderste lag (primært overhud og underhud samt øjets ydre dele). Det op-varmede væv afkøles løbende via varmeafgivelse til omgivelserne, og hudvævetkøles desuden også via blodgennemstrømning. En overeksponering vil kunne med-føre en varmeskade i vævet.Millimetre-waves hører til kategorien ”ikke-ioniserende stråling”. Arbejdstilsynethar ikke grænseværdier for den type stråling, men et EU-direktivforslag med græn-seværdier forventes fremsat primo 2011, hvorefter forhandlinger påbegyndes. AfArbejdstilsynets vejledning om ikke-ioniserende stråling fremgår, hvorledes områ-det administreres indtil videre. Ved vurdering af strålingens mulige skadevirkninganvendes vejledende grænseværdier, som anbefales af WHO. Overholdelse af dissevejledende grænseværdier sikrer mod alle kendte gener og skadevirkninger vedstrålingen”.
Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse, som viser, at hvis KøbenhavnsLufthavne A/S sørger for at overholde de vejledende grænseværdier, vil der derforikke være gene- eller skadevirkninger ved strålingen fra de kropsskannere, somplanlægges testet i lufthavnen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2