Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del
Offentligt
913607_0001.png
913607_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 10. november 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMJLISags nr.: 1008719Dok nr.: 351780
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. oktober 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 13 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).Spørgsmål nr. 13:’’Ministeren bedes oplyse hvad Indenrigs- og Sundhedsministeriet har gjort forat skaffe tal på, hvor mange børn der har ventet over et halvt år, eller et år (også fremdeles) på behandling eller udredning i børnepsykiatrien, i forbindelsemed besvarelsen af SUU alm. del - spørgsmål 488 (30.april 2009) og spørgs-mål 804 (30.august 2010) og i forbindelse med mailbesvarelser om sammeemne til SF´s psykiatriordfører Özlem Sara Cekic den 19. april og den 17. maj2010.”Svar:I besvarelse af spørgsmål 488 (SUU – alm.del) stillet den 30. april 2009, hen-viste daværende minister for sundhed og forebyggelse bl.a. til Sundhedssty-relsens statusnotat om udviklingen i den børne- og ungdomspsykiatriske virk-somhed 2008, som indeholder en detaljeret opgørelse over ventetider i børne-og ungdomspsykiatrien. Derudover blev det bl.a. oplyst, at Danske Regionernetop havde offentliggjort deres seneste rapport om regionernes økonomi ogaktiviteter på psykiatriområdet, hvoraf antallet af børn og unge på ventelisteogså fremgår.Til brug for min mailbesvarelse af 19. april 2010 om samme emne til SF´s psy-kiatriordfører Özlem Sara Cekic spørger Inderigs- og SundhedsministerietDanske Regioner, hvornår Danske Regioner forventer at kunne offentliggørede nyeste tal om ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien. Danske Regionersvarer, at tallene forventes offentliggjort i maj 2010 i den årlige nøgletalspjece”Regionernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet”. Dette fremgår ogsåaf min mailbesvarelse til SF´s psykiatriordfører. Det fremgår ligeledes, atSundhedsstyrelsens statusnotat om udviklingen i den børne- og ungdomspsy-kiatriske virksomhed er blevet forsinket, og at Sundhedsstyrelsen forventer atoffentliggøre statusnotatet med tal for 2008 og 2009 i efteråret 2010.Af min mailbesvarelse af 17. maj 2010 til SF´s psykiatriordfører fremgår bl.a.,at jeg er enig i, at det er lang tid at vente til efteråret 2010, når nu Sundheds-styrelsens statusnotat skulle være udkommet i efterår 2009. Jeg skriver samti-dig, at der er gode muligheder for at følge området alligevel. Det kan man bl.a.i Danske Regioners kvartalsvise opgørelser over aktiviteter og ventetider ipsykiatrien og i Danske Regioners opgørelse ”Regionernes aktiviteter og ven-tetalsopgørelser på psykiatriområdet”, som indeholder tal for:
Side 2
Antallet af borgere i behandling i børne- og ungdomspsykiatrienAntallet af sengedage i børne- og ungdomspsykiatrienAntallet af ambulante besøg i børne- og ungdomspsykiatrienAntallet af udskrivninger i børne- og ungdomspsykiatrienAntallet af henvisninger og viderehenvisninger til private sygehuse ogklinikker i børne- og ungdomspsykiatrienVentetider under og over 2 måneder i børne- og ungdomspsykiatrien
Jeg skriver endvidere, at det også er muligt at følge de fremadrettede venteti-der til aktuel behandling indenfor de forskellige diagnoser i børne- og ung-domspsykiatrien på www.venteinfo.dk.Til brug for besvarelse af spørgsmål 804 (SUU – alm.del) stillet den 30. august2010 anmodede Indenrigs- og Sundhedsministeriet Danske Regioner om enopgørelse over ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien. Der blev i anmod-ningen henvist til de tidsintervaller, spørgeren ønskede ventetiderne opdelt i.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 804, oplyste Danske Regio-ner, at regionerne regelmæssigt opgør ventelisterne til børne- og ungepsykia-trien (0-17 årige) under eller over 2 måneder for at sikre sammenlignelighed iopgørelser over ventetid. Derfor fulgte Danske Regioners opgørelse af antalventende denne inddeling.Indenrigs- og Sundhedsministeriet indhentede i forbindelse med besvarelse afspørgsmål 878 (SUU – alm.del) stillet den 30. september 2010 særskilte opgø-relser fra de enkelte regioner af ventetider opgjort i intervallerne hhv. mere end2 år, 3 år, 4 år og 5 år. Disse oplysninger fremgik af besvarelsen af spørgsmå-let. Jeg oversendte sammen med besvarelsen en opgørelse udarbejdet afDanske Regioner, hvori var opgjort, hvor mange der pr. 1. juli 2010 havde ven-tet mellem 2 måneder og 1 år, fordelt på intervallerne 0-1 måned, 1-2 måne-der, 2-3 måneder, 3-6 måneder og 6-12 måneder.Jeg vil gerne understrege, at de opgørelser, Indenrigs- og Sundhedsministerietindhentede fra regionerne til brug for besvarelse af spørgsmål 878, ligger udover de kvartalsvise opgørelser, regionerne sender til Danske Regioner til brugfor den almindelige løbende overvågning af udviklingen på området og ud overde opgørelser, regionerne sender til Sundhedsstyrelsen i forbindelse med ud-arbejdelse af Sundhedsstyrelsens statusnotat om udviklingen i den børne- ogungdomspsykiatriske virksomhed. Desuden har Danske Regioner i forbindelsemed udarbejdelse af opgørelsen til brug for besvarelse af spørgsmålet an-vendt en ny praksis, ved at få udarbejdet de efterspurgte ventetidsopgørelser,som afviger fra de kategorier, Danske Regioner hidtil har indhentet og offent-liggjort.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Jesper Lihn