Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
934324_0001.png
934324_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
14. december 2010
Folketingets Socialudvalget har i brev af 23. november 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 97 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Line Barfod (EL).
J.nr. 2010-0018959

Spørgsmål nr. 97

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Mor til fem fratages børnetilskud” fra In-formation.dk den 21. november 2010 og henvendelsen, jf. SOU alm. del – bilag 88,om en enlig mor med fem børn, der har fået frataget boligsikring, forhøjet børnetil-skud og fripladser i daginstitution, herunder oplyse om den pågældende borger erpolitianmeldt for socialbedrageri, eller om kommunen har vurderet, at der ikke varbeviser nok, til at det kunne holde i en retssag”.

Endeligt svar:

Spørgsmålet er stillet på grundlag af en anonymiseret henvendelse til Enhedslistenog den omtalte avisartikel. Det drejer sig efter det oplyste om en sag, hvor borgerenhar klaget over kommunens afgørelse om at standse udbetaling af sociale ydelser,blandt andet børnetilskud. Ifølge oplysningerne er sagen aktuelt under behandling idet sociale nævn.Afgørelser om ret til og tilbagebetaling af sociale ydelser, varetages af kommuner-ne. Det er således kommunerne, der i hver enkelt tilfælde tager stilling til, om enborger har ret til særlige sociale ydelser som enlig forsørger, herunder fx ordinærtog særligt børnetilskud og boligsikring. Der skal altid foretages en selvstændig,konkret og individuel prøvelse af, om betingelserne for standsning eller tilbagebe-taling af en social ydelse er opfyldt.Kommunerne har ansvaret for, at der er de nødvendige og fyldestgørende oplys-ninger i en sag i overensstemmelse med reglerne i lov om retssikkerhed og admini-stration på det sociale område, forvaltningsloven og forvaltningsretlige principper iøvrigt. Det er herunder et krav, at kommunen, inden den kan standse en udbetalingaf fx børnebidrag, har fulgt forvaltningslovens regler om partshøring.Det er også et krav, at kommunerne i fornødent omfang yder vejledning og bistandtil personer, der henvender sig med spørgsmål inden for det område, kommunenadministrerer. Det antages, at vejledningspligten efter forvaltningsloven også inde-bærer pligt til at sørge for at betale for tolkebistand, når en person, der henvendersig til myndigheden, ikke behersker det danske sprog tilstrækkeligt. Et tilbud omtolkebistand bør suppleres med en konkret, individuel vurdering af behovet foroversættelse i den enkelte sag.
Der stilles således de nævnte forvaltningsmæssige krav til kommunernes sagsbe-handling, der ligeledes skal respektere de rammer, der gælder i persondataloven forhåndtering af personfølsomme oplysninger.Hverken Beskæftigelsesministeriet eller jeg som beskæftigelsesminister er i besid-delse af oplysninger, om hvorvidt der er indgivet politianmeldelse i den konkretesag.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2