Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. november 2010
MMA/ J.nr. 2010-6585
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. oktober 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 9 (SOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 9:”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at kommunerne tager børnene med påråd i sager om deres anbringelse og dermed sænke antallet af børn, derflygter fra anbringelsesstederne jf. Berlingske Tidende den 3. oktober 2010"Børn flygter fra anbringelsessteder" og "Drengen ingen lytter til"?”
Svar:Det er et helt grundlæggende princip i servicelovens regler for særlig støttetil børn og unge, at barnets eller den ungens synspunkter altid skal inddra-ges og tillægges passende vægt. Dertil kommer, at der altid skal finde ensamtale med barnet eller den unge sted, inden der træffes afgørelse om engiven foranstaltning.Med Barnets Reform styrkes anbragtes børns rettigheder yderligere. Såle-des bliver aldersgrænsen for klageadgang sat ned fra 15 til 12 år. Det bety-der, at flere børn vil få mulighed for at klage over kommunalbestyrelsensafgørelse om eksempelvis anbringelse uden for hjemmet, valg af anbringel-sessted og afgørelser om samvær.I forbindelse med styrkelsen af børns rettigheder har vi i Barnets Reformafsat i alt 20 mio. kr. til Børn Vilkårs bisidderordning, for at sikre at barnet fårvaretaget sine interesser i den konkrete sag. Og vi har afsat 2 mio. kr. tilpjecer, som henvender sig til børn og deres forældre med information omderes rettigheder under en sag om særlig støtte.
2
Desuden udvides Ankestyrelsens beføjelser, så de nu kan gå ind i alle typersager i tilfælde, hvor kommunalbestyrelsen ikke har foretaget de lovpligtigesagsbehandlingsskridt - som eksempelvis børnesamtalen - eller hvor dentrufne afgørelse ikke vurderes at være til barnets bedste.Endelig vil jeg påpege, at alle, der får kendskab til et barn eller en ung, somde mener ikke får den rette hjælp fra kommunen, kan henvende sig til Anke-styrelsen, for at få dem til at gå ind i sagen. Det gælder også barnet selveller pårørende til barnet.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen