Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. december 2010
TTL/ J.nr. 2010-7726
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.71 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).
Spørgsmål nr. 71:”Ministeren bedes redegøre for, i hvor høj grad landets kommuner benyttermuligheden for at udstyre demente borgere med GPS.”
Svar:Socialministeriet er ikke bekendt med opgørelser over, i hvor høj grad lan-dets kommuner anvender GPS til personer med demens.Det er dog forventningen, at vi i de kommende år vil se en øget anvendelseaf GPS til personer med demens. Det skyldes for det første den lovændring,som trådte i kraft 1. juli 2010, og som giver bedre muligheder for at anvendealarm- og pejlesystemer – herunder GPS – over for gruppen af personermed demens. Med lovændringen er der skabt mulighed for, at personer meddemens, der ikke modsætter sig brugen af fx en GPS, vil kunne tildeles ensådan, uden at der forinden skal foretages en afgørelse herom på myndig-hedsniveau. Brugen af udstyret kan i stedet ske som led i den daglige plejeog omsorg.Det skal for det andet nævnes, at der i regi af ABT-fonden er igangsat etdemonstrationsprojekt med brug af GPS til personer med demens i egethjem. Projektet kører i fem kommuner og støttes af ABT-fonden med 2,5mio. kr. Det skal bidrage til at belyse, hvilke perspektiver der er i brugen afGPS til personer med demens – herunder potentialet for at frigøre arbejds-kraftressourcer hos plejepersonale og politi m.v. Projektet afsluttes medio
2
2011 og forventes at give kommunerne en øget tilskyndelse til at anvendeGPS til personer med demens.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen