Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
1025917_0001.png
1025917_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. august 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NAM/ J.nr. 2011-4879
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. juli 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 531(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 531:”Vil ministeren kommentere artiklen påhttp://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/06/26/073459.htm og herunder re-degøre for den kommunale sociale indsats over for udsatte grønlændere, iDanmark og i Grønland, samt bede Aarhus Kommune og KøbenhavnsKommune, med udgangspunkt i den nævnte artikel, om at redegøre for de-res indsats overfor den nævnte gruppe?”
Svar:Grønlændere, der opholder sig i Danmark, har på lige fod med andre danskestatsborgere adgang til sociale ydelser, hvis de har behov for det.Socialt udsatte grønlændere, der opholder sig i Danmark, kan opleve socialeog sproglige barrierer for, at de kan profitere af de almindelige sociale tilbud.Derfor har der gennem mange år været afsat midler fra bl.a. satspuljen tilstøtte for projekter målrettet socialt udsatte grønlændere i Danmark, her-iblandt Kofoeds Skole og de grønlandske huse.Fra 2007 til 2010 har der fx været afsat 16 mio. kr. over fire år til støtte afprojekter målrettet udsatte grønlændere i Danmark. En del af disse midler erbevilget til Socialt udviklingscenter, SUS, til netværksaktiviteter og til at vide-reføre en hjemmeside om socialt udsatte grønlændere. Formålet er at for-midle viden om indsatsen til aktørerne på området, herunder understøtteerfaringsudveksling. Projektet videreføres i 2011 og 2012 med henblik på atfortsætte indsatsen for udsatte grønlændere i Danmark. Siden 2006 har der
2
endvidere været afsat en permanent grundbevilling på 2 mio. kr. årligt til etdøgnværested for grønlændere i København i regi af Kofoeds Skole. Være-stedets aktiviteter har til formål at yde hjælp til selvhjælp til grønlændere isociale vanskeligheder, herunder at yde individuel støtte, rådgivning og vej-ledning samt at arrangere sociale aktiviteter som fællesspisning af grøn-landsk mad, kajakroning mv. En del af værestedets tilbud ligger således iforlængelse af den generelle kommunale forsyningspligt på området for so-cialt udsatte.Der vedlægges redegørelser fra Aarhus og Københavns kommuner for yder-ligere beskrivelser af deres målrettede indsatser.Indsatsen for socialt udsatte grønlændere i Grønland hører under det grøn-landske selvstyre.For så vidt angår registrering af bopæl i CPR har Indenrigs- og Sundheds-ministeriet oplyst, at der efter de almindelige regler for registrering af bopæl iCPR kan ske registrering af bopæl i en dansk kommune, når vedkommendehar en bolig eller et fast opholdssted, jf. CPR-lovens § 6, stk. 1 og 2.
Benedikte Kiær/ Nanna Mørch
Bilag vedlagt:Redegørelser fra Aarhus Kommune, Det Grønlandske Hus i Aarhus og fraKøbenhavns Kommune.