Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
1018869_0001.png
1018869_0002.png
1018869_0003.png
Ministeren, Holmens Kanal 22, 1060 København KTlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]J.nr. 2011-4008
Landets kommunerAtt.: Borgmesteren________________________________________________________________Dato: 28. juni 2011

Kære borgmester

Vi har alle gennem den seneste tid været vidner til en omfattende udrulning imedierne af detaljerne i en tragisk sag om en familie, som har boet i en rækkekommuner, og som i medierne er døbt Brønderslev-sagen.Der er faldet dom over forældrene. Men det punktum må ikke gælde for denlæring, vi kan uddrage af sådan en tragisk sag. Det er efter min opfattelse heltafgørende, at vi alle drager lære af de fejl, som er blevet begået i håndteringenaf sagen.Det vigtigt for mig at understrege, at der er tale om en atypisk sag, som ikke erudtryk for, hvordan sager om særlig støtte til børn og unge normalt håndteres ikommunerne. Der ydes en stor og vigtig social indsats i landets kommuner.Men samtidig viser bl.a. Ankestyrelsens praksisundersøgelser fra sidste forårog sommer af en række sager, herunder den omtalte sag, at sagerne rummerstore udfordringer.På baggrund af undersøgelsen anbefalede Ankestyrelsen blandt andet:At kommunerne i højere grad udnytter de muligheder, der er for at fårådgivning i særligt vanskelige sager om udsatte børn og unge.At kommunerne i højere grad er opmærksomme på, hvornår der skalanvendes børnesagkyndig vurdering i sager om udsatte børn og unge.En børnesagkyndig vurdering vil øge opmærksomheden på barnetssignaler og være med til at målrette, at det er de rigtige foranstaltninger,der iværksættes på det rigtige tidspunkt.At den kommunale forvaltning har fastlagte procedurer for modtagelseog opfølgning på underretningerAt skoler og daginstitutioner i deres underretninger klart beskriver, hvadder vækker bekymring for et barn.At fagligheden i den kommunale forvaltning hele tiden udvikles medhenblik på at kunne håndtere de store udfordringer på området.At kommunerne har et vedvarende fokus på dokumentation af allesagshændelser.
2At kommunerne er opmærksomme på, at der skal ske tværkommunalunderretning i umiddelbar tilknytning til flytning til anden kommune, nårder er bekymring for børnene. Endvidere skal kommunerne være op-mærksomme på at medsende alle relevante akter hurtigst muligt, for atden nye kommune hurtigst muligt kan vurdere, om der er grundlag forat handle.
Ankestyrelsens generelle anbefalinger kan læses i deres helhed her:http://www.sm.dk/data/Dokumentertilnyhe-der/2010/Ankestyrelsens%20generelle%20anbefalinger.pdf.I tråd med Ankestyrelsens anbefalinger vil jeg også gerne gøre opmærksom påde muligheder, som kommunerne har for at få rådgivning og vejledning hosspecialrådgivningsorganisationen VISO. VISO tilbyder gratis, individuel rådgiv-ning og udredning fra nogle af landets dygtigste specialister, når den rette eks-pertise inden for specialrådgivningsområdet ikke findes i kommunen. Herudoveropsamler, udvikler og formidler VISO viden inden for VISO’s områder. Du kanlæse mere om VISO her:http://www.servicestyrelsen.dk/viso/organisationen-viso.Der er også mulighed for at søge gratis vejledning og rådgivning hos SISO, derblandt andet yder rådgivning i problemstillinger om seksuelle overgreb og vold.SISO tilbyder desuden gratis konsulentbistand til kommuner, der ønsker at ud-vikle et beredskab til håndtering af sager, hvor børn udsættes for seksuelleovergreb og/eller vold. Du kan læse mere om SISO her:http://www.servicestyrelsen.dk/siso/om-siso.Endelig kan kommunerne søge generel juridisk bistand hos Ankestyrelsen,ligesom Ankestyrelsen har mulighed for at bistå kommunerne med sit lærings-team.Som opfølgning på Ankestyrelsens anbefalinger har Socialministeriet udarbej-det to pjecer med henblik på at vejlede kommunerne om problemstillinger, som inogle sager volder problemer.Denne ene pjece omhandler mellemkommunale underretninger. Pjecen ydervejledning i, hvordan kommunerne kan udveksle oplysninger, når en familiemed en aktiv børnesag flytter fra en kommune til en anden. Pjecen kan findesher:http://www.sm.dk/data/Lists/Publikationer/Attach-ments/525/Pjece_om_mellemkommunal_underretning.pdf.Den anden pjece omhandler kommunernes handlemuligheder, når familier medudsatte børn ikke vil samarbejde med kommuner. Denne pjece kan findes her:http://www.sm.dk/data/Lists/Publikationer/Attach-ments/524/Pjece_om_lukkede_familier.pdf.
3Jeg håber, at du vil tage initiativ til, at det omtalte materiale spredes og anven-des i din kommune.
Med venlig hilsen
Benedikte Kiær