Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
1018859_0001.png
1018859_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 22
Dato: 7. juli 2011Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. juni 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 445(SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen(DF)
1060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CHC/ J.nr. 2011-3669
Spørgsmål nr. 445:”Mener ministeren - i forlængelse af Brønderslev-sagen - at der er behov foren national enhed, som kommunerne kan indberette særlige problemfamiliertil, med henblik på at enheden skal overvåge, følge, foretage opsøgendebesøg m.m. hos familierne hen over kommunegrænser. Ministeren bedesforholde sig til fordele og ulemper ved en sådan ordning?”Svar:Jeg er enig i motivet bag forslaget – nemlig at styrke indsatsen i de særligtkomplicerede børnesager. Det er min opfattelse, at kommunerne har ogfortsat skal have myndighedsansvaret i sådanne sager. Men kommunerneskal naturligvis have mulighed for at hente kyndig rådgivning og sparring.Den mulighed findes allerede.Kommunerne kan hos VISO (Den nationale videns - og specialrådgivnings-organisation), som er en del af Servicestyrelsen, få gratis specialrådgivninginden for områderne handicap, udsatte og specialundervisning på børne-,unge og voksenområdet, når den rette ekspertise ikke findes i kommunen.VISO hjælper således kommuner, der har svært ved at tackle meget vanske-lige sager fx om overgreb mod børn. VISO havde sidste år mere end 3000henvendelser i alt. Kommunernes brug af VISO er i øvrigt stigende. VISOhavde således 949 henvendelser i 1. kvartal 2011 mod knap 600 henven-delser i 1. kvartal 2008.Kommunerne har ligeledes mulighed for at indhente konsulentbistand fraSISO (Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle overgreb).SISO rådgiver fagfolk i kommuner, regioner, foreninger og organisationer,der beskæftiger sig med problemstillingen seksuelle overgreb og vold modbørn. Det sker bl.a. via telefonrådgivning samt informationsmateriale, pjecerog konferencer m.v. Derudover hjælper SISO kommuner og institutionermed at udarbejde og implementere beredskaber, der beskriver, hvordanman skal håndtere sager om seksuelle overgreb og vold mod børn. SISOvaretager endvidere undersøgelser og analyser om danske forhold, indsam-ler nationale og international viden og erfaringer om de sociale indsatsermod seksuelle overgreb og vold mod børn.
2
Derudover har Ankestyrelsen et læringsteam, som kommuner kan rekvireremed henblik på at støtte dem i deres sagsbehandling.For at styrke kommunernes kendskab til mulighederne for at hente rådgiv-ning og sparring hos henholdsvis VISO, SISO og Ankestyrelsen har jeg be-sluttet målrettet at orientere alle landets kommuner herom.
Brian Mikkelsen/ Lars Møller Christiansen