Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juni 2011
AOV/KFI J.nr. 2010-3765
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. maj 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 426(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).
Spørgsmål nr. 426:”Kan ministeren redegøre for, hvordan behandlingstilbuddene er til volds-ramte kvinder i krisecentrene ift. terapi, jf. at mænd modsat kvinder i dag kanfå gratis psykologbehandling, når de har været udsat for vold?”
Svar:Der er ikke i serviceloven stillet specifikke krav til indholdet af ydelserne, dergives i forbindelse med et ophold på et kvindekrisecenter. Der er såledesikke specifikke krav om, at kvindekrisecentrene skal yde psykologhjælp tilkvinderne på krisecentre. Krisecentrenes opgave er først og fremmest atkunne beskytte kvinder, der er udsat for vold eller trusler herom. Men krise-centrene yder forskellige former for rådgivning, støtte og socialpædagogiskbistand mv.Når en kvinde har taget ophold på et kvindekrisecenter, skal krisecentretsammen med kvinden og pågældendes handlekommune vurdere, hvilkestøttebehov den pågældende har, herunder også om en voldsramt kvindehar behov for psykologhjælp på grund af særlige sociale problemer.Herudover vil der formentlig for en del af de voldsramte kvinders vedkom-mende være mulighed for – fx hvis kvinden samtidig lider af en depression –gennem egen læge at få en henvisning til en psykolog.
2
For så vidt angår de voldsramte mænd, er det ikke et retskrav, at disse tilby-des gratis psykologhjælp, men der findes mandekrisecentre, som tilbydermænd i krise gratis rådgivning.Disse tilbud drives i vidt omfang af frivillig arbejdskraft. Således drives fxMandekrisecenteret i Horsens og Mandekrisecentret i Fredericia primært viafrivillig arbejdskraft og kommunal driftsstøtte. Centret i Horsens har dogmodtaget tilskud fra Tips- og Lottomidlerne.Med virkning fra 2006 har der herudover af satspuljen været ydet støtte tilmandekrisecentret ”Mandecentret” i København. Tilbuddet er tænkt somsupplement til indsatsen møntet på personer i krise i forbindelse med parfor-holdsbrud og med særlige sociale problemer.For så vidt angår indsatsen i forhold til voldelige mænd, har der siden 2007via satspuljen været prioriteret midler til behandlingsmuligheder for voldeligemænd, hvorfra behandlingsstederne Dialog Mod Vold, Alternativ til Vold –Roskilde, Manderådgivningen i Herning Kommune og behandlingstilbud tilmænd og Krisecenter Odense har fået økonomisk støtte.Ved disse behandlingssteder er oftest tilknyttet en psykolog. Det skal i denforbindelse nævnes, at partneren i forskelligt omfang inddrages i form afsamtaler enten alene eller sammen med voldsudøveren.
Benedikte Kiær/ Anette Overby