Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
1001919_0001.png
1001919_0002.png
1001919_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 25. maj 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MDA/ J.nr. 2011-3005
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. maj 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 390(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S) og ÖzlemCekic (SF).
Spørgsmål nr. 390:”Ministeren bedes uddybe og redegøre for, hvad "begrebsarbejdet" konkretbestår i, og hvilke opgaver det omtalte begrebssekretariat har udført i forbin-delse med voksenudredningsmetoden.”
Svar:Begrebsudvikling, dvs. identifikation og definition af centrale begreber, er enessentiel del af ethvert it-projekt. En fælles begrebsforståelse er det fællesfundament, som en it-løsning bygges op på. Hermed er et grundigt begrebs-arbejde også en forudsætning for at opbygge et velfungerende it-system, derdels kan honorere krav til brugervenlighed, dels krav til den information, somsystemet skal kunne levere.Kommunerne og deres medarbejdere efterspørger i høj grad bedre sam-menhæng mellem it-systemer, og en forudsætning herfor er, at systemernetaler samme sprog, fx at forskellige begreber for pris eller ydelser er desamme i sagsbehandlingssystemet, i økonomisystemet og i indberetninger-ne til Danmarks Statistik eller Ankestyrelsen. Servicestyrelsen sikrer koordi-nering af begreber på socialområdet. Formålet er at sikre ensartethed i be-greberne på området og at understøtte kommunerne i at få løst denne opga-ve, der skal ligge til grund for udviklingen af it-systemer.De begreber, der er inddraget i voksenudredningsmetoden (DHUV), og somhar været i høring, understøtter metoden, strukturerer de bagvedliggende
2
økonomirelaterede begreber i det kommende it-system og understøtter enudredning af borgeren med afsæt i den samme faglige referenceramme. Derer således tre typer af begreber, der er udviklet i forbindelse med voksenud-redningsmetoden:Sagsbehandlingsbegreber, der beskriver begreberne i voksen-udredningsmetodens skabeloner, så udviklingen af it-systemer påområdet i fremtiden sker med et ensartet afsæt. En forudsætning forudveksling af data mellem it-systemer er, at der fastlægges entydigebegreber for disse data. Og udveksling af data mellem it-systemer eren forudsætning for automatisering, automatisk indberetning og vali-dering samt sikring af kvalitet i det datagrundlag, som sagsbehand-lere (og beslutningstagere) agerer på.Udredningsbegreber, der beskriver temaer og undertemaer i vok-senudredningsmetoden. Formålet med at udvikle temaer med bag-vedliggende begrebsdefinitioner er at sikre en mere ensartet fagligforståelse af væsentlige områder i forhold til at afdække borgerensbehov. Tilgangen til udvælgelsen af relevante temaer har væretpraksisbåren, og temaer og undertemaer er således udvalgt og af-prøvet af praktikere fra projektets pilotkommuner, der har fremsatønsker til temaer, der kan fremme en hensigtsmæssig oplysning afsagen. Definitionerne af udredningstemaerne er i videst muligt om-fang genbrug fra WHO’s ICF-klassifikation.Sagsøkonomibegreber, der meningsmæssigt klart og tydeligt danneret grundlag, hvorpå man i det kommende it-system kan arbejde vi-dere med økonomirelaterede processer i et sagsbehandlingssystem.Sagsøkonomibegreberne angår således registrering af informationerrelateret til økonomi og priser i et fremtidigt it-system, primært medhenblik på fremskrivninger og igangsættelse af betalinger.
Voksenudredningsmetoden, herunder begreberne er udviklet under et inten-sivt udviklings- og testforløb i en tæt dialog mellem begrebskonsulenter ogfagfolk, hvor i alt 9 kommuner løbende har udviklet og testet voksenudred-ningsmetoden.Begreberne er udviklet med et dobbelt formål: På den ene side skal begre-berne målrettet understøtte de metoder, som er udviklet i projektet, og data-produktionen i it-systemet. På den anden side skal begreberne bidrage meden ensartet struktur og med et grundlag for en fælles forståelse og begrebs-anvendelse inden for sagsbehandling på handicap- og udsatte voksneområ-det. Størstedelen af sagsbehandlings- og økonomibegreberne er udviklet pået generelt niveau, hvorfor de vil kunne genanvendes i lignende projekter påtværs af socialområdet. Det vil således kun være en begrænset mængde afbegreberne, som er struktureret og defineret specifikt for handicap og udsat-te voksne-området.
3
.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann