Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. maj 2011
MJH/ J.nr. 2011-2815
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. april 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 361(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 361:”Når det ikke af reglerne om valg af ældre- eller plejebolig m.v. i en andenkommune fremgår, at ansøgningen først skal behandles, når patienten erudskrevet, mener ministeren da, at Slagelse Kommune har oplyst og be-handlet den omtalte borger i henvendelsen korrekt, jf. SOU alm. del - bilag261?”
Svar:Ifølge den omtalte sag har Slagelse Kommune meddelt, at kommunen førstvil behandle et ønske om at blive visiteret til en plejebolig, når borgeren erudskrevet fra behandling på et sygehus. Borgeren, der har bopæl i SlagelseKommune, ønsker at blive anvist til en plejebolig i Viborg Kommune.Ifølge almenboliglovens § 54, stk. 1, og servicelovens § 192 a skal en bor-ger, der har behov for plejebolig eller plejehjemsplads ansøge sin hjem-kommune om at blive visiteret til en sådan bolig. Kommunen er herefter plig-tig til at foretage en sådan visitation. Det skal ske på baggrund af en konkret,individuel vurdering med udgangspunkt i den ældre borgers behov. Det erborgerens behov for boligen og serviceniveauet i den enkelte kommune, derdanner rammen for kommunens afgørelse.En borger, der bliver visiteret til en plejehjemsplads eller en plejebolig i sinbopælskommune, har ret til at vælge en tilsvarende bolig i en anden kom-mune. For at kunne blive anvist til en bolig i en anden kommune skal borge-ren dog opfylde betingelserne for anvisningen af boligen både i bopæls-
2
kommunen og i tilflytningskommunen. Både bopæls- og tilflytningskommuneskal således visitere borgeren til en plejehjemsplads eller en plejebolig, føren borger har mulighed for at få anvist en sådan bolig i tilflytningskommu-nen.Både bopælskommunen og tilflytningskommunen er forpligtet til at behandleborgeres ansøgning om plejebolig eller plejehjemsplads – også i de tilfældehvor borgeren er indlagt på hospital, og flytningen kan derfor gå direkte frahospitalet til en plejebolig eller plejehjemsplads.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen