Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 2. maj 2011
ABA/ J.nr. 2011-2518
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. marts 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 347(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Møller (S).
Spørgsmål nr. 347:”Ministeren bedes kommentere artiklen " I seng kl. 22.00 - det er helt god-nat!" fra Handicap-nyt nr. 4, 2010.”
Svar:Det er kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der har ansvaret for ogbeslutter, hvordan kommunen skal planlægge og udføre sin virksomhed pådet sociale og sundhedsmæssige område efter den sociale lovgivning. Deter således op til kommunalbestyrelsen at prioritere kommunens ressourcerog fastlægge serviceniveauer mv. Heri ligger også, at den enkelte kommunemå tilpasse det kommunale serviceniveau til de aktuelle politiske, demogra-fiske og økonomiske vilkår.Kommunalbestyrelsen kan således som led i deres arbejde med at prioriterede forskellige områder justere serviceniveauerne på de enkelte områder.Serviceniveauerne skal dog holde sig inden for servicelovens rammer, ogselv om serviceniveauerne er udgangspunktet, skal afgørelserne i den en-kelte sag altid baseres på en konkret og individuel vurdering. Det betyderblandt andet, at der skal være mulighed for at fravige serviceniveauet i enkonkret situation, hvis en borgers behov nødvendiggør dette.Det er endvidere den enkelte kommunalbestyrelses ansvar, at der afsættestilstrækkelige ressourcer, blandt andet i form af tid og kvalificeret personale,til at hjælpen kan udføres i overensstemmelse med afgørelsen i forhold tilborgeren.
2
Det fremgår umiddelbart af artiklen, at den pågældende borger har rettetklage til kommunen, hvilket er den rette klageinstans i forhold til konkreteafgørelser. Det vil herefter være op til de sociale nævn, Ankestyrelsen eller isidste instans domstolene at vurdere, om en kommunes afgørelse i en kon-kret sag er i overensstemmelse med gældende ret.Det skal afslutningsvist bemærkes, at personer med handicap også har ret tilet selvstændigt liv og til at være inkluderet i samfundet. Deres privatliv, hjemog familie skal respekteres på lige fod med alle andres. Deres hverdag skal ividest muligt omfang være bestemt af den enkeltes ønsker for eget liv i egethjem. Denne selvbestemmelse og indflydelse på eget liv er ofte en forud-sætning for en god tilværelse.Derfor bør kommunalbestyrelsen ikke alene have fokus på at sikre den nød-vendige hjælp, men også på, at hjælpen leveres på en måde, hvor der kantages hensyn til borgernes trivsel og mulighed for at få en god og værdighverdag.Benedikte Kiær/ Karin Ingemann