Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. april 2011
Socialudvalget har i brev af 18. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 336 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (El).
J.nr. 2011-0006047
”Ministeren bedes redegøre for, om art. 39 i EF-traktaten, nu art. 45 i Traktatenom Den Europæiske Unions funktionsmåde, skal anses som et forbud mod, atder i national lovgivning fastsættes krav om optjening og eksport af ret tilpension, der er til ugunst for borgere, der udøver retten til fri bevægelighed ogbeskæftigelse på en anden medlemsstats område, således at en borger, der erstatsborger i et EU/EØS-land, og som udøver retten til fri bevægelighed, somudgangspunkt vil kunne sammenlægge bopæls- og beskæftigelsesperioder, derer tilbagelagt i et andet EU/EØS-land med danske bopælsperioder.”
En borger, som udøver sin ret til fri bevægelighed, skal kunne sammenlægge optje-ningstider, der er tilbagelagt i et andet medlemsland, med de danske optjeningstidertil åbning af ret til dansk pension - ikke kun efter § 4, men også efter § 3 i de dan-ske pensionslove. Ellers er det i strid med artikel 45 i Traktaten om Den Europæi-ske Unions funktionsmåde, jf. Ankestyrelsens principafgørelse 171-10.Eksempel:En dansk statsborger har 20 års optjeningstid i Danmark og 10 års optjeningstid iSverige. De sidste mange år har han boet i et asiatisk land og fylder nu 65 år. Efterpensionslovens § 3, stk. 2, er der et krav om 30 års optjeningstid i Danmark for åb-ning af ret til tilkendelse af dansk folkepension i udlandet. Sammenlægnings-princippet anvendes til opfyldelse af 30-års kravet, og den danske statsborger harret til få udbetalt 20/40 af grundbeløbet for en fuld dansk folkepension.Hvis sammenlægningsprincippet ikke anvendes i den foreliggende situation, og dergives afslag på pension, har det været til ugunst for den danske statsborger, at hanhar udnyttet sin ret til fri bevægelighed ved at rejse til Sverige i stedet for at blive iDanmark. Og dette er i strid med Traktatens artikel 45.
Der er dog ikke harmonisering af de sociale sikringsordninger indenfor EU. Detforhold, at en person er flyttet fra Danmark til et andet medlemsland og derved erkommet under en anden pensionsordning end den danske, således at pågældendehar optjent en kortere pensionsperiode eller et lavere pensionsbeløb end hvis på-gældende var blevet i Danmark, er dermed ikke i strid med EU-retten.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2