Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
981224_0001.png
981224_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 7. april 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MMP J.nr. 2011-2197
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. marts 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 319(SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Spørgsmål nr. 319:Ministeren bedes kommentere beskrivelsen af hverdagen i børnehaven Hjer-tehaven, jf. SOU alm. del – bilag 228, herunder redegøre for, om ministerenmener, det er ansvarligt, at én medarbejder har ansvaret for 47 børn på enlegeplads, og om ministeren mener, det lever op til formålet med dagtilbud,når hverdagen er en medarbejder til omkring 20 børn hele formiddagen.Svar:Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at det er uacceptabelt, hviskommunen ikke sikrer, at forholdene er pædagogisk og sikkerhedsmæssigtforsvarlige. Det er kommunernes ansvar.Jeg kender ikke til alle omstændighederne i det konkrete tilfælde, men debeskrivelser af dagligdagen, som Hjertehavens bestyrelse kommer med,lyder ikke acceptable.Jeg har derfor en klar forventning om, at Vordingborg Kommune tager denødvendige skridt til at sikre, at forholdene er pædagogisk og sikkerheds-mæssigt forsvarlige. Dette har ministeriet meddelt Vordingborg Kommune.Det fremgår meget klart af dagtilbudsloven, at dagtilbuddene skal fremmebørns trivsel, udvikling og læring. Det er et klart kommunalt ansvar at sikre,at dette sker og at forholdene i øvrigt er forsvarlige. Det kan man heldigvisfinde ud af i langt de fleste kommuner og dagtilbud.God kvalitet i dagtilbuddene er vigtig, og kvalitet handler i den forbindelsebåde om god ledelse, fleksibel organisering, kompetente medarbejdere,tilstrækkelig normering og god dialog med forældrene.
2
Hvordan kvaliteten konkret udmøntes, er og bliver kommunalpolitikernesansvar. Det er hver enkelt kommunalbestyrelse, der prioriterer ressourcerneog fastlægger serviceniveauet for de forskellige serviceydelser, herunderdagtilbud. Der er således forskel på åbningstider, normeringer, antallet afuddannede pædagoger mv. fra kommune til kommune. På Christiansborgkan vi ikke kende til de konkrete behov, forældre og børn har i alle dele afDanmark og den kommunale økonomi. Derfor er det vigtigt, at serviceni-veauet er kommunernes ansvar.Jeg vil gerne opfordre forældrene i Vordingborg til at til at gå i dialog medderes kommunalpolitikere. Hvis forældrene vurderer, at det ikke vil ændre påforholdene, og de har en oplevelse af, at kommunen ikke overholder loven,kan de gå til de kommunale tilsynsmyndigheder for at få vurderet lovlighe-den.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen