Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
979470_0001.png
979470_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. april 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MLN/ J.nr. 2011-2232
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. marts 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 315(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovsby (S).
Spørgsmål nr. 315:”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for § 32 i Serviceloven, der giverKommunalbestyrelsen mulighed for at træffe afgørelse om hjælp til børn, derpå grund af betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne harbehov for hjælp eller særlig støtte samt for ministerens overvejelser om,hvordan der skabes en blid overgang fra barndommen og til voksenlivet,dvs. når barnet fylder 18 år.”
Svar:Det forudsættes, at spørgsmålet vedrører baggrunden for muligheden forhjemmetræning efter servicelovens § 32. Baggrunden for bestemmelsen iserviceloven er et ønske om, at forældre og deres børn med betydelig ogvarigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne får ret til at blive mere aktivtinddraget i indsatsen for børnene. Som alternativ til hjælp og særlig støtte ibl.a. særlige dagtilbud ønskede regeringen bl.a., at forældrene fik ret til støt-te til træning af barnet helt eller delvist i hjemmet efter dokumenterbare me-toder.Børn og unge inden for målgruppen får bedre mulighed for udvikling og triv-sel, når forældre og eventuelt barnet/den unge får mulighed for at blive aktivtinddraget i indsatsen.Internationale studier inden for børneområdet viser, at inddragelse af foræl-dre og børn som aktive partnere i rehabiliteringsprocessen øger brugertil-fredsheden og behandlingseffekten. Desuden udgør forældrene med det
2
kendskab, de har til deres børn, en ressource, der kan forbedre den offentli-ge indsats, hvis de inddrages og involveres heri.
Når en ung fylder 18 år, er det væsentligt, at kommunen får planlagt en or-dentlig overgang til voksenlivet for den unge. For så vidt angår unge medhandicap, der kræver en særlig indsats, kan det være hensigtsmæssigt, hvisde relevante afdelinger i kommunen holder et møde, hvor sagen overleve-res, så der er taget hånd om den unges sag fra det tidspunkt, hvor pågæl-dende fylder 18 år.Servicestyrelsen har udgivet en håndbog om overgange for unge med han-dicap. I bogen behandles spørgsmål om, hvordan man forbedrer overgan-gen fra ung til voksen for unge med handicap. Hvordan samarbejder man påtværs i kommunen, og hvordan inddrager man den unge og forældrene iovergangen.Håndbogen 'Overgange for unge med handicap' har fokus på sagsbehand-lingen omkring overgangen ved det 18. år. Der er lagt vægt på nyttig infor-mation og konkret inspiration. Servicestyrelsen udgav håndbogen i juni2010, og den er distribueret til alle landets kommuner. Håndbogen kandownloades på Servicestyrelsens hjemmeside.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann