Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
22. marts 2011
Socialudvalget har i brev af 3. marts 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 311 (SOUalm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LennartDamsbo-Andersen (S).
J.nr. 2011-0003911
”Vil ministeren, som opfølgning på samrådet om seniorførtidspension den 1. marts2011, redegøre for, om ministeren er enig i, at sandsynligheden for at få tilkendtseniorførtidspension vil blive lige så varierende og afhængigt af, hvilken kommuneman bor i, som tilfældet er med tilkendelsen af førtidspension, jf. artiklen ”Kom-munegrænser afgør ja eller nej til seniorførtidspension” fra Ugebrevet A4 nr. 42011?”
Der har længe været fokus på problemstillingen om kommunernes forskellige til-kendelsespraksis i forbindelse med førtidspensionssager.Regeringens udspil til en førtidspensionsreform indeholder da også en række for-slag, der sigter på at forbedre sagsbehandlingen og dokumentationen i førtidspensi-onssager generelt. Fx skal alle sagsbehandlere og lægekonsulenter i socialforvalt-ninger og jobcentre have efteruddannelse om både psykiske lidelser og om kravenetil dokumentation i førtidspensionssager.Man skal dog være varsom med at tolke de tal for tilkendelser i enkelte kommunersom fremgår af artiklen alene som et udtryk for praksisforskelle. Der er tale omforskellige kommuner, så selvom to kommuner har relativt ens rammevilkår, vilder være andre forskelle, som kan være en del af forklaringen på forskellen i antaltilkendelser.Jeg tror imidlertid ikke, vi kommer uden om, at der vil være kommunale forskelle.Når lovgivning skal fortolkes af politikere og medarbejdere i 98 forskellige kom-muner, som det er tilfældet i sager om førtidspension, vil der nok altid være vissekommunale forskelle. Vi skal imidlertid hele tiden arbejde hen imod, at sagsbe-handlingen og praksis i kommunerne bliver så ensartet som muligt.Beskæftigelsesankenævnene og Ankestyrelsen har til opgave at fremme en ensartetpraksis mellem kommunerne, og offentliggør hvert år praksisundersøgelser. Under-søgelserne giver et billede af, hvilke områder kommunerne bør sætte ind på for atforbedre deres praksis. Resultatet af disse praksisundersøgelser skal forelægges
kommunalbestyrelsen i de kommuner, undersøgelserne vedrører, som derfor måtage politisk stilling til resultaterne.Tilkendelseskriterierne for seniorførtidspension vil naturligvis være ens for allekommuner, men ligesom på førtidspensionsområdet, kan man ikke udelukke, at dervil være visse forskelle i tilkendelsespraksis.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2