Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
16. marts 2011
Socialudvalget har i brev af 24. februar 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 299(SOU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
J.nr. 2011-0003871
”Ministeren bedes venligst kommentere fortrolige henvendelse af 2. november2010 fra A.C. vedrørende afslag på førtidspension, jf. SOU alm. del – bilag 203.”
Jeg har som minister ikke mulighed for at tage stilling til kommunens afgørelse iden konkrete sag om førtidspension. Det er kommunen, der tager stilling til, om sa-gen er tilstrækkelig oplyst, og om alle relevante behandlings- og revalideringsmæs-sige muligheder har været afprøvet. Jeg forholder mig derfor mere generelt til reg-lerne om tilkendelse af førtidspension.Jeg kan oplyse, at kommunen skal tage stilling til alle de muligheder, der findes forat yde hjælp efter den sociale lovgivning, når de behandler en sag om førtidspensi-on. Derfor forudsætter påbegyndelsen af en sag om førtidspension som hovedregel,at alle relevante muligheder for at forbedre arbejdsevnen har været afprøvet i prak-sis, og at der er dokumentation for, at arbejdsevnen er varigt nedsat.Hvis der fortsat er behandlingsmuligheder eller tvivl om omfanget af den varigenedsættelse af arbejdsevnen, er der ikke dokumentation for, at der kan tilkendesførtidspension.Jeg mener, at det er afgørende, at kommunerne gør en ekstra indsats for at undgå,at helt unge mennesker får en varig passiv ydelse som førtidspension, hvis der er enmulighed for, at de på sigt kan få et liv med arbejde. Samtidig er det selvfølgeligmeget vigtigt at sørge for, at psykiske lidelser ikke forværres i processen, og at per-sonen får de rette tilbud og den nødvendige tid til at kunne opnå en forbedring afsygdommen.Regeringen har fremlagt et udspil til en reform af fleksjob og førtidspension. Herforeslår regeringen, at der indføres udviklingsforløb. Udviklingsforløbene skal sik-re en sammenhængende, støttende og tålmodig indsats til den enkelte for at fore-bygge, at der tilkendes førtidspension - især til unge, der har et langt liv foran sig.Unge, hvor det er helt åbenbart, at de aldrig bliver i stand til at få et liv med arbej-de, skal naturligvis stadig have førtidspension.
I udviklingsforløbene skal kommunerne tage særligt hensyn til de barrierer, som fxpsykisk syge unge har i forhold til at komme tilbage til eller ind på arbejdsmarke-det. Indholdet i et udviklingsforløb vil derfor også afhænge af de problemstillingerog ressourcer, den enkelte har og kan være tilbud fra beskæftigelsessystemet,sundhedssystemet eller sociale tilbud.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2