Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
969908_0001.png
969908_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. marts 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CHC/ J.nr. 2011-1560
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 23. februar2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.294 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfoed (EL)
Spørgsmål nr. 294:”Ministeren bedes redegøre for, hvornår børnene fra den såkaldte Brønders-levsag kan søge om at få lov at være sammen”.
Svar:Jeg er ikke bekendt med detaljerne i den konkrete sag, men jeg vil i mit svarredegøre for reglerne for samvær og kontakt under et barns anbringelseuden for hjemmet.Vi har med Barnets Reform, som trådte i kraft 1. januar 2011 givet børn ogunge, der er anbragt uden for hjemmet, ret til samvær og kontakt med deresforældre og netværk, herunder søskende. Dette følger servicelovens § 71.Retten til kontakt omfatter besøg på anbringelsesstedet og hos hinanden,brev-, e-mail- og telefonkontakt samt anden kommunikation. Kommunen skalunder hensyntagen til barnets eller den unges bedste sørge for, at forbindel-sen mellem barnet og f.eks. netværket, herunder søskende, holdes ved lige.Afviklingen af samvær og kontakt kan rejse en række praktiske problemer.Samværet og kontakten kræver således hensyntagen til barnets og denunges nye miljø, herunder at anbringelsesstedet har sin tilrettelæggelse afdagligdagen, som må respekteres. Udgangspunktet er derfor, at det indenfor de rammer, der er udstukket af kommunen aftales med det enkelte an-bringelsessted, hvor og hvornår samværet skal foregå.
2
Er man som barn, forælder eller anden pårørende utilfreds med samarbejdetmed anbringelsesstedet herom, kan man kontakte kommunen med henblikpå at få kommunens hjælp til at løse problemerne.I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt, at kommunen regulerer afviklingenaf samværet, og kommunen har derfor, jf. servicelovens § 71, stk. 2, omfornødent adgang til at regulere samværet og træffe afgørelse om omfangetog udøvelsen af samværet, ligesom kommunen kan fastsætte nærmerevilkår for samværet. Der skal ved afgørelsen lægges særlig vægt på hensy-net til barnet eller den unge og formålet med anbringelsen.Kommunens afgørelser om samvær og kontakt efter servicelovens § 69, stk.1 og § 71, stk. 2, dvs. afgørelser om omfanget og udøvelsen af samværetkan indbringes for det sociale nævn af børn eller unge, der er fyldt 12 år.Jeg kan i øvrigt oplyse om, at jeg i forbindelse med mediernes omtale afBrønderslev-sagen i januar dette år, underrettede Ankestyrelsen om sagenog bedt dem vurdere, om de finder anledning til at gå ind i sagen via deresegendriftskompetence.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen