Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
968898_0001.png
968898_0002.png
968898_0003.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
14. marts 2011
Socialudvalget har i brev af 21. februar 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 286SOU alm. del, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
J.nr. 2011-0003270

Spørgsmål nr. 286:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen om førtidspension, jf. SOU alm. del– bilag 188, herunder redegøre for ministerens holdning til de problemstillinger ogløsningsforslag, der fremgår af henvendelsen”.

Endeligt svar:

Bilaget indeholder konkrete forslag og personlige synspunkter om førtidspensions-området ud fra en borgers personlige erfaringer med området.Til borgerens forslag om at udvide Arbejdsskadestyrelsen med en privatretlig sek-tion, kan det oplyses, at Arbejdsskadestyrelsen allerede i dag har en afdeling forprivate erstatningssager.Afdelingen for private erstatningssager kan udtale sig i sager, hvor borgere erkommet til skade i deres fritid. Det kan være sager om følgerne af fx trafikulykkerog voldssager, hvor både forsikringsselskaber, advokater og tilskadekomne kan fåen neutral udtalelse om de helbredsmæssige og erhvervsmæssige følger efter enpersonskade.Dernæst foreslår borgeren, at renteindtægter bør være uden indflydelse på størrel-sen af førtidspensionen.Førtidspension er en forsørgelsesydelse til personer, der på grund af nedsat ar-bejdsevne ikke kan forsørge sig selv ved et arbejde. Den fulde førtidspensionsydel-se er søgt målrettet personer med størst forsørgelsesbehov, og der sker derfor enindtægtsregulering af ydelsen, hvis pensionisten har indtægter af en vis størrelseudover pensionen.De indtægter, som kan få betydning for pensionens størrelse, er personlig ind-komst, aktieindkomst og positiv kapitalindkomst, herunder renteindtægter.Hvis man er enlig, er det dog først når de supplerende indtægter overstiger 67.800kr. årligt (2011), at der sker en nedsættelse af pensionen. For hver 100 kr. indtæg-
ten overstiger 67.800 kr. nedsættes pensionen med 30 kr., og på trods af fradragetvil der således være en økonomisk gevinst ved at arbejde.Niveauet for indtægtsreguleringen af førtidspensionen kan naturligvis altid diskute-res. Der er tale om en politisk prioritering af ressourcerne ud fra en afvejning afdels, hensynet til at der skal være et økonomisk incitament til at arbejde, og delshensynet til, at velfærdsydelserne skal målrettes de borgere, der har det største be-hov for hjælp.Med hensyn til jobmulighederne for personer på førtidspension skal man være op-mærksom på, at kriteriet for tilkendelse af førtidspension er, at borgerens arbejds-evne er varigt nedsat i et sådant omfang, at den pågældende ikke vil være i stand tilat blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde, herunder for eksempel i etfleksjob.Førtidspensionister har mulighed for at påtage sig arbejde samtidig med at de mod-tager førtidspension, men der vil ske indtægtsregulering, som nævnt ovenfor.Hvis arbejdsevnen er blevet forbedret, kan kommunen fx give tilbud om fleksjob.Indholdet i et fleksjob skal fastlægges ud fra personens konkrete arbejdsevne, ogder skal tages hensyn til behov for hvilepauser og andre skånehensyn. Et fleksjober ikke ensbetydende med at man skal ansættes på nedsat tid. Det kan også være påfuld tid, men hvor der tages hensyn til, at den pågældende kun kan arbejde for ned-sat kraft.Endelig kan førtidspensionen allerede efter de gældende regler gøres hvilende påubestemt tid.At pensionen gøres hvilende vil sige, at pensionsudbetalingen ophører, men at derer adgang til at få pensionsudbetalingen genoptaget. Det kan fx ske, hvis det visersig, at forudsætningerne om arbejdsindtægterne ikke holder, eller hvis arbejdet måopgives.Reglen om hvilende pension er en beskyttelsesforanstaltning, der har til formål atstøtte pensionistens forsøg på at komme i arbejde. Med ordningen skabes der tryg-hed for, at der er et stabilt forsørgelsesgrundlag at falde tilbage på, hvis bestræbel-serne mislykkes. Der er ikke lovgivningsmæssigt fastsat nogen tidsmæssig be-grænsning for, hvor længe pensionen kan gøres hvilende, men den enkelte kom-mune kan træffe beslutning om dette.Det er vigtigt for mig, at alle deltager på arbejdsmarkedet i det omfang, det er mu-ligt, og de nuværende regler giver mulighed for at understøtte dette.
2
I udspillet til en førtidspensionsreform foreslår regeringen desuden, at førtidspensi-onister skal have flere muligheder for at udvikle og afprøve deres arbejdsevne ogtil at være aktive i job, hvis helbredet tillader det, og de selv ønsker det.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
3