Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. februar 2011
HFP/ J.nr. 2011-457
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. januar 2011følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 188(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 188:”Mener ministeren, at der burde være en lov om indberetningspligt for over-greb mod ældre f.eks. på plejehjem, lig med indberetningspligten mod børn,der er udsat for overgreb, samtidig bedes ministeren vurdere argumenternefor og imod samt oplyse om de nuværende regler.”Svar:For så vidt angår de nuværende relevante regler kan jeg henvise til vedlagtenotat.Det er for mig vigtigt at være opmærksom på, at der findes en gruppe megetsvage ældre, som typisk vil være sårbare overfor forsøg på overgreb, ogsom vil have sværere end andre ved selv at klage over et overgreb bagefter.Dette kan f.eks. være svært demente borgere. Denne gruppe borgere er såudsatte, at det er helt nødvendigt, at der tages ordentligt hånd om dem, her-under at det sikres, at de beskyttes mod overgreb.Jeg vil dog understrege, at disse ældre borgeres sårbarhed i mine øjne ikke isig selv berettiger til at sammenligne børn og ældre i en sådan grad, at manindfører en underretningspligt om overgreb mod ældre, som den der eksiste-rer på børneområdet. Børn er særligt sårbare og ikke myndige. Mange ældreer imidlertid ressourcestærke mennesker, der både kan og vil tage hånd omegen tilværelse. Jeg tror, at det for mange borgere ville føles uværdigt atblive genstand for en særlig underretningspligt om overgreb, blot fordi mannår en vis alder.
2Det er desuden min opfattelse, at de gældende regler i bl.a. servicelovenefterkommer de behov, der er for at beskytte særligt sårbare ældre. Service-loven indeholder således allerede særlige regler, der sigter på at beskyttedenne målgruppe.Af disse regler vil jeg særligt fremhæve lovens bestemmelser om omsorgs-pligt, jf. § 82, stk. 1, og magtanvendelse, jf. lovens kapitel 24. Reglerne omomsorgspligt og magtanvendelse har til formål at beskytte svage ældre modovergreb. Det gør de ved på den ene side at udstede et forbud mod andreend absolut påkrævede indgreb i selvbestemmelsesretten, mens reglerne påden anden side indebærer en omsorgspligt, som der også gives de nødven-dige midler til at udøve – selv når det kræver magtanvendelse at undgåf.eks. vanrøgt eller personskade. Dette kan i visse situationer være konse-kvensen af fuld selvbestemmelse. Man kan f.eks. tænke sig, at magtanven-delse kan blive nødvendig, hvis en borger sætter sig midt på en stærkt trafi-keret vej og nægter at flytte sig.Det følger desuden af de nuværende regler om magtanvendelse, at kommu-nalbestyrelsen har en grad af kontrol med samt generelt er vidende om ind-greb i selvbestemmelsesretten og anden brug af magtanvendelse, som fore-tages af plejepersonale på plejecentre og i hjemmeplejen mv. efter service-lovens regler.Som eksempler på yderligere værn mod overgreb mod sårbare ældre borge-re vil jeg desuden nævne værgemålsloven, der henhører under Justitsmini-steriet, samt kommunalbestyrelsens tilsynspligt. Kommunalbestyrelsen harudover den generelle pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale op-gaver løses, bl.a. en særlig pligt efter servicelovens § 151, stk. 2., til hvert årat foretage mindst ét uanmeldt tilsynsbesøg på plejehjem, plejeboligbebyg-gelser m.v.Der er desuden igangsat et projekt om rapportering af utilsigtede hændelserpå det sociale område, som bl.a. ventes at rette opmærksomhed på eventu-elle problemer med overgreb mod ældre i ældreplejen. Projektet indebærer,at bl.a. ansatte i den kommunale ældrepleje rapporterer egne utilsigtedehændelser og hændelser, de observerer hos andre.Da de mest sårbare ældre oftest bor på plejecentre eller lignende, har ledel-sen på bl.a. plejecentre desuden et stort ansvar for at være opmærksom påog undgå overgreb. Eventuelle problemer med overgreb vil således hyppigtkunne forebygges og imødegås ved en ledelsesmæssig indsats på pleje-centrene.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen