Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Socialudvalget har i brev af 6. januar 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 186 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen(S).
26. januar 2011J.nr. 2011-0000373/2011-0000414
”Ministeren bedes oplyse, hvor lang tid et gennemsnitligt førtidspensionsforløb ta-ger, fra førtidspensionisten mister tilknytningen til det ordinære arbejdsmarked ogtil pensionen tilkendes, opgjort på landsplan og på kommuneniveau.”
Der foreligger ikke nogen oplysninger om, hvor lang tid et gennemsnitligt førtids-pensionsforløb tager, fra førtidspensionisten mister tilknytningen til det ordinærearbejdsmarked og til pensionen tilkendes.Det ville desuden være forkert at betragte den samlede periode efter et ophør på ar-bejdsmarkedet indtil pensionstilkendelsen som et udtryk for længden på et samletførtidspensionsforløb.Da det som udgangspunkt ikke er muligt at ”ansøge” om førtidspension, ved manikke noget om, hvornår en sag i praksis bliver en førtidspensionssag. En sag regi-streres først som en førtidspensionssag, når kommunen træffer beslutning om, atden overgår til behandling efter førtidspensionsreglerne. En person, der ikke er iarbejde, kan bede kommunen om hjælp, og det er op til kommunen at tage stillingtil, hvilken form for hjælp der er den rette – uanset om den pågældende måtte hen-vende sig med førtidspension som formålet med henvendelsen.Når en kommune fx iværksætter en række arbejdsmarkedsrettede tilbud til en per-son, handler sagen typisk ikke om førtidspension - men om at få personen i arbejde.De sager, hvor det er lykkes at få den pågældende i arbejde, tæller ikke med i opgø-relsen af sager, der registreres som førtidspensionssager. Hvis den pågældende vedkommunens hjælp i stedet visiteres til arbejde i et fleksjob i en længere periode,men senere må ophøre hermed, hvorefter der hurtigt tilkendes førtidspension, vilsagsbehandlingstiden kunne være meget kort - selvom der er gået lang tid, sidenpågældende ophørte i ordinær beskæftigelse.
Endelig kan det også være svært at vurdere, om der er årsagssammenhæng mellemophøret i ordinær beskæftigelse og den endelige tilkendelse af førtidspension, dagrundlaget for tilkendelsen fx kan være nye helbredsmæssige lidelser, der er stødttil lang tid efter arbejdsophøret.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2