Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
952142_0001.png
952142_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. februar 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MDA/ J.nr. 2011-98
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af d. 4. januar2011 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.176 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 176:”Vil ministeren redegøre for, om det er indenfor lovens rammer, når HorsensKommune i sine retningslinjer for BPA skriver, at såfremt borgeren i ansæt-telseskontrakten undlader at aftale med handicaphjælperen, at denne skalstå til rådighed for den kommunale hjemmepleje ved midlertidig standsningaf hjælpen (i tilfælde som arbejdsgivers akutte indlæggelse på hospital ellerophold på institution), bærer borgeren selv det økonomiske ansvar herfor?”
Svar:Det er ikke Socialministeriet eller socialministeren, der træffer afgørelse om,hvorvidt en kommunes retningslinjer eller konkrete afgørelser er inden forlovens rammer. Det kommunale tilsyn fører tilsyn med overholdelse af lov-givning, der særligt gælder offentlige myndigheder, herunder også kommu-ner. Det vil således være det kommunale tilsyn, der skal vurdere lovlighedenaf generelt fastsatte retningslinjer i en kommune. Vurderingen af, om enkonkret afgørelse er inden for lovens rammer, behandles efter klage fra bor-geren i det almindelige klagesystem.Det er en kommunal opgave at tilbyde BPA til borgere, der har behov fordenne helt særlige form for støtte. Formålet med BPA er, at borgere med etmassivt hjælpebehov får mulighed for at modtage hjælpen i form af et kon-tant tilskud, hvorefter borgeren selv er arbejdsgiver og ansætter de nødven-dige hjælpere.
2
Det er således ministeriets opfattelse, at det ikke er hensigten, at borgere,der modtager hjælp til at dække dette særlige behov, skal have udgifter vedat have hjælpere ansat. Serviceloven tager ikke eksplicit stilling til midlerti-digt ophør af en BPA-ordning i forbindelse med fx indlæggelse eller midlerti-dig ophold i plejebolig eller botilbud.Der er intet til hinder for, at en kommune fastsætter generelle retningslinjer iforhold til tildeling af BPA.Når kommunen bevilger en BPA-ordning skal der udfærdiges en bevilling,der indeholder det bevilgede antal timer og det kontante tilskud. Kommunenkan således i bevillingen til en BPA-ordning beskrive generelle retningslinjerfor ophør og midlertidigt ophør af en BPA-ordning. Dette kan være hen-sigtsmæssigt for at give mulighed for at bringe en ordning til hurtigt ophør,hvis hensynet til borgeren nødvendiggør det.Der skal dog altid foretages en konkret vurdering i den enkelte sag. Kommu-nen skal således vurdere, om det er hensigtsmæssigt at opsige hjælpere iforbindelse med fx kortere eller længere hospitalsindlæggelser under hen-syntagen til, at borgeren kan bibeholde et stabilt hjælperteam under og efterendt indlæggelse. Samtidig kan der være særlige behov hos borgeren, om-kring eksempelvis kommunikation, som kan nødvendiggøre, at hjælpertea-met også under indlæggelse kan yde støtte til borgeren. Kommunen skalsåledes konkret vurdere, om det er mest hensigtsmæssigt at bibeholdehjælperne under eksempelvis indlæggelse, så borgeren efter endt indlæg-gelse fortsat har de fagligt nødvendige og kvalificerede hjælpere.Det vil herefter være op til kommune og region at aftale en konkret deling afudgifterne ved hjælperne, da det er regionens opgave at stille det nødvendi-ge personale til rådighed.Det kan derfor være uhensigtsmæssigt at lave ensartede regler for, omhjælpernes ansættelse skal bibeholdes under indlæggelse, da det må beropå en konkret vurdering af den enkelte borgers sag.Afvejningen af, hvor længe en BPA-ordning skal opretholdes under indlæg-gelse eller lignende, må derfor basere sig på en vurdering af borgerens kon-krete situation, herunder om der er særlige behov, der forudsætter, at hjæl-pen ydes af hjælpere, der er oplært hertil og muligheden for at sammensæt-te et sådant hjælperhold på ny, og omkostningen der er forbundet herved.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann