Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
940656_0001.png
940656_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. januar 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RVA/ J.nr. 2011-14
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. december2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.155 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 155:”Vil ministeren venligst redegøre for regeringens hidtidige og kommendeindsatser overfor ensomme ældre, og vil ministeren overveje hvorvidt kom-munernes forebyggende hjemmebesøg, såfremt det konstateres, at borge-ren er ensom, kan samarbejde med et lokalt frivillighedscenter eller en lokalforening med henblik på at give borgeren et tilbud om at blive aktiv i for-eningslivet, og har ministeriet kendskab til eksempler på sådanne indsatser ienkelte kommuner?”
Svar:I udmøntningen af satspuljen for år 2006 og 2007 blev der afsat henholdsvis4,6 mio.kr. og 4,0 mio. kr. til projekter, der har til formål at styrke og udvikledet frivillige arbejde i relation til ufrivillig ensomhed blandt ældre. Der blevbevilliget støtte til en række projekter inden for forskellige kategorier somf.eks. styrkelse af netværk, analyseprojekter, udvikling af eksisterende initia-tiver inden for idræt, kultur og aftenskoler m.fl.Endvidere blev det i forbindelse med udmøntningen af satspuljen for 2010besluttet at afsætte 22 mio. kr. over 4 år til understøttelse af ældres livskvali-tet. Der er i den forbindelse givet tilskud til flere projekter, som har fokus påat modvirke ensomhed og sikre mulighederne for et aktivt ældreliv som f.eks.”Aktion på livet – nye metoder til enlige ældre der har mistet deres livspart-ner” og ”Livskvalitet for udsatte ensomme ældre”.Ankestyrelsen udgav i 2008 på vegne af det daværende Velfærdsministeri-um en håndbog om forebyggende hjemmebesøg til ældre. Det fremgår afhåndbogen, at det er vigtigt at inddrage frivillige f.eks. ældreorganisationer
2
og patientforeninger. Håndbogen har endvidere et afsnit, som fokuserer påat ”tage ensomheden i opløbet”. I Langeland Kommune tilbyder man f.eks. etbesøg 3-6 uger efter en ægtefælles død.Ankestyrelsen har i 2010 foretaget yderligere en undersøgelse af de fore-byggende hjemmebesøg. I rapporten fremgår det, at kommunerne allerede idag har en lang tradition for at samarbejde med de frivillige sociale forenin-ger i arbejdet med de forebyggende hjemmebesøg. Interviewkommunernegiver i undersøgelsen udtryk for, at der vil være behov for yderligere at styr-ke og udbrede samarbejdet med de frivillige sociale foreninger. 45 % afkommunerne oplyser, at de forebyggende medarbejdere arbejder tæt sam-men med den kommunale frivillighedskonsulentDe nye tendenser i samarbejdet med de forebyggende medarbejdere og defrivillige sociale foreninger går i retningen af, at de frivillige i større omfanginvolveres i nye projekter, der udbydes gennem de forebyggende hjemme-besøg. De frivillige organisationer er med fra starten i forhold til at planlæggeprojekterne og den efterfølgende implementering med henblik på overtagel-se på sigt. I Odense Kommune har man bl.a. spisegrupper, som varetagesaf frivillige organisationer. I Odsherred Kommune har man etableret vandre-tursprojekter sammen med de frivillige, som bl.a. henvender sig til ældre,som ikke kommer ud og derved risikerer at isolere sig.Ankestyrelsens undersøgelse viser endvidere, at kommunerne har særligfokus på de sociale forhold ved gennemførelsen af de forebyggende hjem-mebesøg, herunder de ældres relation til sociale netværk, kontakt til familieog netværk, ensomhed, social isolation og selvmordstanker samt sorgbear-bejdelseSom en del af satspuljeaftalen for 2011 blev rammerne for en ny nationalcivilsamfundsstrategi besluttet. Der afsættes som en del af strategien 57,8mio. kr. over fire år til pilotprojekter. Målet er at inddrage civilsamfundet meresystematisk i den sociale indsats og sætte fokus på at styrke den forebyg-gende, opsøgende og tidlige indsats yderligere. Pilotpuljen kan være med tilat sætte fokus på særligt udvalgte temaer som f.eks. forebyggende indsatseri forhold til at støtte et aktivt ældreliv.Afslutningsvis kan nævnes, at regeringen sammen med satspuljepartierne i2009 gjorde støtten til frivillighedscentrene permanent.
Benedikte Kiær/ Britt Bergstedt