Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
942952_0001.png
942952_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
13. januar 2011
Folketingets Socialudvalget har i brev af 16. december 2010 stillet følgendespørgsmål nr.151 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Line Barfod (EL).

Spørgsmål nr. 151:

J.nr. 2010-0020318
”I forlængelse af svar på SOU alm. del – spørgsmål 98 og 100 bedes ministeren re-degøre for, om ministeren fastholder, at der ikke er omvendt bevisbyrde, hvor deter borgeren, der er nødt til at bevise, at hun er reelt enlig og dermed har ret til bør-neydelser, boligstøtte m.v., når det fremgår af børnetilskudsvejledningen, som mi-nisteren henviser til: ”Det afgørende er, om det på baggrund af de samlede oplys-ninger kan anses for godtgjort, at der foreligger et ægteskabslignende forhold medfælles husførelse. Der skal ikke føres egentligt bevis for, at der er tale om et ægte-skabslignende forhold.” Og myndighederne dermed ikke skal bevise, at borgerenikke er reelt enlig, men administrativt kan fratage en borger livsnødvendige ydel-ser, hvorefter det er borgeren, der under en klagesag eller en retssag, skal doku-mentere at hun faktisk er reelt enlig”

Endeligt svar:

Det er som nævnt kommunerne, der i de konkrete sager skal foretage en selvstæn-dig, konkret og individuel prøvelse af, om betingelserne for standsning eller tilba-gebetaling af sociale ydelser, herunder særlige ydelser til enlige som fx børnetil-skud er opfyldt.Jeg gør opmærksom på, at det citat fra vejledning nr. 10177 af 11. oktober 2007 ombørnetilskud mv., der er gengivet i spørgsmål 151, er taget ud af en væsentligsammenhæng, hvor det fremgår:”Ved vurderingen af, om en person er reelt enlig forsørger, skal der lægges vægt påkarakteren af de involverede parters indbyrdes forhold og på boligforholdene hosden, som menes at leve sammen med modtageren af ydelserne. I B-12-96 blev an-søgeren anset for reelt enlig, da den formodede samlever havde eget hjem, og par-terne kun havde kendt hinanden i 6 måneder. Det kan have betydning, om der er ta-le om tidligere ægtefæller eller samlevende par, der fortsat har hyppig kontakt ogmåske har fået børn sammen efter samlivsophør. Der skal også lægges vægt på deinvolverede personers egen forklaring om det indbyrdes forhold.I SM B-1-99 understreger Ankestyrelsen, at der, forinden det kan afgøres, om be-tingelserne for at standse udbetaling af ordinært børnetilskud er opfyldt, altid skalforetages en selvstændig, konkret og individuel prøvelse heraf. Det afgørende er,om det på baggrund af de samlede oplysninger kan anses for godtgjort, at der fore-
ligger et ægteskabslignende forhold med fælles husførelse. Der skal ikke føresegentligt bevis for, at der er tale om et ægteskabslignende forhold.”Det er således udtrykkelig nævnt i vejledningen, at der ifølge Ankestyrelsens ad-ministrative praksis på området, altid skal foretages en selvstændig, konkret og in-dividuel prøvelse af, om betingelserne for at standse udbetaling af ordinært børne-tilskud er opfyldt.Kommunerne træffer således afgørelse i sager om sociale ydelser efter at have ind-draget og vurderet borgerens oplysninger i den konkrete sag. Kommunerne skalsikre sig tilstrækkelige oplysninger og høre parterne, før de træffer afgørelse i deenkelte sager.Der er en række faktorer, der kan indgå i kommunens samlede vurdering i de kon-krete sager. Der henvises til den nærmere beskrivelse, som fremgår af svaret påspørgsmål 98.Det er således ikke op til borgeren at ”føre bevis” for, at pågældende er reelt enlig.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2