Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. november 2010
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. oktober 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 15(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S)
mmp/ J.nr. 2010-6776
Spørgsmål nr. 15:Ministeren bedes kommentere følgende delkonklusion fra Ankestyrelsensundersøgelse "Private aktører og § 50 undersøgelser", oktober 2010: "I flereundersøgelser fremgår det ikke tydeligt, i hvilket omfang de kommunalesagsbehandlere har været involveret i undersøgelsen. De private aktørersbaggrund og rolle i forhold til de kommunale sagsbehandlere er typisk ikkebeskrevet i forbindelse med undersøgelsen."Svar:Det er almindeligt antaget, at en kommunalbestyrelse ikke kan overlademyndighedsudøvelse til private, medmindre der er klar lovhjemmel hertil.Ved myndighedsudøvelse forstås bl.a. den del af den kommunale forvalt-ning, der består i at regulere borgernes retsforhold – typisk i form af medde-lelse af forbud, påbud og tilladelser.Der findes ikke i den sociale lovgivning udtrykkelig hjemmel til, at en kom-munalbestyrelse kan overlade myndighedsudøvelse i forbindelse med § 50-undersøgelser til andre. Myndighedsudøvelse i forbindelse med § 50-undersøgelser kan således ikke udliciteres.Derimod kan der efter omstændighederne udliciteres sagsforberedendevirksomhed, medmindre det fremgår af eller er forudsat i lovgivningen, at depågældende opgaver skal udføres af personer, der er ansat i forvaltningen.Dette er ikke tilfældet i lovgivningen om § 50-undersøgelser.Overladelse af sagsforberedende skridt til private kan ikke anses for udeluk-ket, hvor det åbenbart er uden indflydelse på forvaltningsprocessen og påforvaltningsaktens indhold, om det pågældende led i sagsforberedelsenudføres af forvaltningens ansatte eller andre.
2
Det følger af ovenstående, at det vil bero på de konkrete omstændigheder,herunder det konkrete indhold af en udlicitering i forbindelse med en § 50-undersøgelse, i hvilket omfang der lovligt kan ske udlicitering af opgaver iforbindelse med en § 50-undersøgelse.Kommunalbestyrelsen kan ikke ved at indgå aftaler med private fralægge sigansvaret for opgavens udførelse. Det vil således, uanset en i øvrigt lovligudlicitering af opgaver, fortsat være kommunalbestyrelsen, der har ansvaretfor, at lovgivningens krav til opgavens varetagelse opfyldes.Endvidere er det kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at der er tydeligeretningslinjer for, hvad den private aktørs opgave er. Det er vigtigt med gen-nemsigtighed, så der ikke opstår tvivl om, at det er kommunalbestyrelsen,som har myndighedsansvaret.I en kommende revision af vejledning nr. 1 til serviceloven vil der ske enpræcisering af kommunalbestyrelsens muligheder for delegation. Den revi-derede vejledning forventes offentliggjort senest primo 2011.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen