Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
928833_0001.png
928833_0002.png
J.nr. 2010-238-0117Dato:6. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 99 af 8. novemberSpørgsmålet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp An-dersen (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål 99:

Sekretariatschef Thomas Klit Christensen fra Branchenetværk for Fødeva-rer til Medicinske Formål udtaler i artiklen "Underernærede patienter skal fedtbeskattes"(Ugeskrift for Læger den 25. oktober 2010), at "Det paradoksale er, at 97 procent af dissefødevarer til medicinske formål sælges med tilskud fra staten, så den pålægger nu sig selven ny skat". Ministeren bedes oplyse, hvor meget det vil koste staten i øgede udgifter til til-skud, at fødevarer til medicinske formål pålægges fedtafgift.

Svar:

Det er korrekt, at der ydes tilskud til ernæringspræparater og remedier, og jeg har fraIndenrigs- og Sundhedsministeriet fået oplyst, at det regionale tilskud hertil i 2009 udgjordeca. 83 mio. kr. Tilskuddet dækker både ernæringspræparater og remedier til ernæringspræ-parater. Der foreligger imidlertid ikke oplysninger om tilskud til ernæringspræparater medmættet fedt selvstændigt eller om indholdet af mættet fedt i de produkter, der er ydet tilskudtil.Det er derfor ikke for nuværende muligt at skønne over, hvad det vil koste staten i øget til-skud at pålægge de nævnte ernæringspræparater fedtafgift. Det er dog forventningen, at dervil være tale om en relativ begrænset stigning i tilskuddet. For det første fordi det er be-grænsede mængder, der anvendes, og for det andet fordi indholdet af mættet fedt i mangetilfælde er lavt.Afslutningsvis skal jeg påpege, at alle afgifter og skatter som udgangspunkt omfatter detoffentlige, således at det offentlige og private ligestilles også selvom det kan synes ulogisk,når staten giver tilskud til det der beskattes.
Side 2