Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1025434_0001.png
1025434_0002.png
J.nr. 2011-318-0430Dato: 22.08.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 690 af 3. august2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anders Samuel-sen (LA).(Alm. del).
Peter Christensen/Thomas Larsen

Spørgsmål 690:

Med udgangspunkt i Skatteministeriets STØV-model bedes ministeren beregne, hvor man-ge ekstra personer der vil tage en videregående uddannelse, hvis topskatten fjernes, og hvisder indføres en indkomstskat på 40 pct. (ved at fjerne topskat og reducere bundskatten),samt hvor meget det vil påvirke andelen af unge med en videregående uddannelse.

Svar:

Uddannelseseffekten i Skatteministeriets StØV-model er kort fortalt udtryk for, at progres-sive skatter på arbejdsindkomst reducerer tilskyndelsen til at tage en længerevarende ud-dannelse, og at vælge en uddannelse, der giver en høj løn frem for en uddannelse af sammelængde, hvor der kan forventes en knap så høj løn. Selvom en lang række andre faktorerend økonomi nok er vigtigere for unges uddannelsesvalg, spiller størrelsen af den indkomstefter skat, som man kan forvente at opnå i kraft af uddannelsen, også en rolle. Progressiveskatter betyder også, at tilskyndelsen til at gennemføre en valgt uddannelse på normeret tidmindskes.I det følgende skøn anvendes en version af StØV-modellen svarende til den, som blev over-sendt til Skatteudvalget den 16. juni 2008, og hvor satser, beløbsgrænser mv. er opdaterettil 2011-niveau. Der tages desuden udgangspunkt i forudsætningerne i alm. del spørgsmål434 i indeværende Folketingsår, dvs. en afskaffelse af topskatten og en reduktion af bund-skattesatsen med 1,78 procentenhed i forhold til 2011-regler. Højtuddannede er i StØV-modellen afgrænset som personer med lang videregående og forskeruddannelser. Mellem-uddannede er afgrænset som personer med gymnasiale og erhvervsuddannelser samt korteog mellemlange videregående uddannelser. Kortuddannede er afgrænset som øvrige meduddannelse over grundskoleniveau.Med StØV-modellens antagelser vil antallet af højtuddannede skatteydere på sigt stige medi størrelsesordenen 25.000 personer som følge af den lavere progression i skattesystemetefter ovennævnte skatteændring. Det svarer til en forøgelse af antallet af højtuddannedemed ca. 7 pct. Knap to tredjedele af de flere højtuddannede personer i arbejdsstyrken mod-svares af et tilsvarende fald i antallet af mellemuddannede, mens antallet af kortuddannedefalder med omtrent den tilbageværende tredjedel af stigningen i antallet af højtuddannede.Den ændrede uddannelsessammensætning i arbejdsstyrken anslås først at slå fuldt igennempå langt sigt, dvs. efter ca. 40 år.
Side 2