Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1025815_0001.png
1025815_0002.png
1025815_0003.png
j.nr. 11-168148Dato : 23.08.11
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 689 af 29. juli 2011(alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S)
Peter Christensen
/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål 689:

Vil ministeren beskrive det såkaldte ”flag-system”, som bruges af SKAT til atmarkere særlig interessante årsopgørelser. Herunder ønskes det oplyst, om der iforbindelse med ”flag-systemet” sker en computerbaseret gennemgang af samt-lige årsopgørelser. Det ønskes videre oplyst, hvor længe systemet har været an-vendt, hvor stor en procentdel af årsopgørelserne der hvert af de relevante år erblevet udstyret med flag, og hvor mange af disse der efterfølgende kontrolleresmanuelt.

Svar:

SKAT benytter computersystemet SLS-P (Statens LigningsSystem for Personer),der giver markering af borgere på grundlag af fastlagte udsøgningskriterier.SKAT bruger en stor del af udsøgningskriterierne som forebyggendeopmærksomhedsmarkeringer (Intelligent TastSelv) overfor borgeren.Markeringerne er en integreret del af TastSelv løsningerne på borgerområdet.Systemet gør automatisk borgeren opmærksom på eventuelle fejl, som borgerenenten kan rette eller give bemærkninger til.SLS-P anvendes i øvrigt i SKATs løbende risikovurdering, og efterfølgende i deemnebaserede indsatsprojekter til udsøgning af konkrete årsopgørelser tilgennemgang og eventuelt kontrol. Det kan være områder, hvor der ikke skerindberetning fra 3. parter, eller i et årligt tilbagevendende projekt rettet modborgere med store differencer.Det senest afsluttede differenceprojekt for indkomståret 2009 har såledesomfattet ca. 30.500 borgere, hvoraf ca.13.500 har fået ændret deres årsopgørelse.Heraf er ca. 10.000 borgere forhøjet og ca. 3.500 nedsat.SLS-P systemet er oprindeligt udviklet i 1970erne, hvor det blev brugt tilkommunernes ligning af borgere. Efter dannelsen af SKAT i 2005 er systemetvidereudviklet til nævnte Intelligent TastSelv og indgår i udmøntningen afSKATs indsatsstrategi på borgerområdet.Som led i SKATs risikovurdering gennemføres en årlig udsøgning af hvilkelønmodtagere, som har differencer eller andre forhold, som indikerer, at derformentlig er selvangivet for meget eller for lidt. I indkomståret 2008 og 2009drejer det sig om ca. 15 % af lønmodtagerne. Denne viden indgår i SKATssamlede risikovurdering på borgerområdet og dermed ved udvælgelsen afrelevante indsatsområder.
2SKAT har gennem de senere år sat fokus på øget brug af indberetning fra 3.parter (direkte fra kilden til indkomster og fradrag), feltlåsning og autoagter somled i en systematisk indsats for at nedbringe antallet af fejlbehæftedeårsopgørelser og dermed nedbringe skattegabet på området.