Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
1025457_0001.png
1025457_0002.png
1025457_0003.png
J.nr. 2011-251-0600Dato: 22.08.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 683 af 19. juli 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Colette L. Brix (DF).(Alm. del).
Peter Christensen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Ifølge Jyllandspostens artikel den 14. juli 2011 ”SKAT jagter camping- og bådforhandlere”har Skatterådet i 2006 godkendt en 9-punkts plan om, hvordan handlen i Tyskland kan fo-regå. I samme artikel beskrives, at stort set alle camping- og bådforhandlere samt deresrådgivere har misforstået de 9 punkter. Vil ministeren på denne baggrund redegøre for,hvem der har ansvaret for, at en vejledning er entydig og fyldestgørende, så en hel brancheog deres rådgivere ikke kan misforstå vejledningen?

Svar:

Jeg kan oplyse, at SKAT er i gang med at kontrollere, om forhandlere af campingvogne ogbåde i årene 2006 til 2010 har indrettet deres grænsehandelskoncepter på en sådan måde, atde opfylder betingelserne for at sælge campingvogne med tysk moms i stedet for meddansk moms.Der er tale om grænsehandelskoncepter, hvor campingvognen/båden befinder sig her i lan-det før den transporteres til Tyskland, og kunden hjemtager campingvognen/båden fraTyskland til Danmark – alene med det formål, at turen ”ned over grænsen og hjem igen”skal sikre kunden en momsbesparelse.Når en virksomhed begiver sig ud i overvejelser om at tilrettelægge et forretningskonceptmed det formål at spare moms, er virksomheden givetvis klar over, at sådanne koncepter erforbundet med en vis risiko, og at det derfor er nødvendigt at gøre sig helt klart, hvilke reg-ler der gælder. Det er formentlig baggrunden for, at Skatterådet i 2006 blev bedt om etbindende svar.Skatterådet kunne ikke godkende det koncept, som spørgeren skitserede, men oplyste i ste-det, hvilke betingelser der skal være opfyldt for at en dansk virksomhed kan indrette etgrænsehandelskoncept, så campingvogne kan handles med tysk moms. Skatterådets afgø-relse er offentliggjort som SKM 2006. 530 og efterfølgende skrevet ind i Momsvejlednin-gen, som beskriver de generelle regler og den praksis, der i øvrigt er på momsområdet, dade 9 kriterier, der er oplistet i afgørelsen, er vejledende for bedømmelsen af andre grænse-handelskoncepter. Efterfølgende har Skatterådet afgivet flere bindende svar, hvor der erlagt vægt på, om de 9 kriterier blev efterlevet eller ej. Disse svar er også indarbejdet iMomsvejledningen. SKAT har således bestræbt sig på at vejlede om, hvilke regler der skalfølges.
Side 2
Jeg har ikke mulighed for at kommentere på konkrete sager, men som bekendt verserer der sa-ger om grænsehandelskoncepter ved Landsskatteretten, som der må finde deres afgørelse. Ensag om et grænsehandelskoncept med salg af både, hvor Landsskatteretten har givet SKATmedhold i, at der skal opkræves dansk moms, SKM 2010.439, er endvidere indbragt for dom-stolene.
Side 3