Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2011-518-0189Dato: 18-08-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 648 af 29.juni 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KlausHækkerup (S).(Alm. del).
Peter Christensen/Lise Bo Nielsen
Spørgsmål 648:
Vil ministeren på baggrund af SAU alm. del – svar på spørgsmål 438 op-lyse, hvorledes der i den engelske lovgivning skelnes mellem hhv. derivater og underlig-gende aktier?
Svar:
Efter de engelske regler skal personer og selskaber medregne avancer ved afståelseaf aktier ved opgørelse af deres kapitalindkomst. For personer beskattes kapitalindkomstenselvstændigt. For selskaber beskattes kapitalindkomsten med den almindelige selskabsskat-tesats. Betydningen af den særlige kapitalindkomstopgørelse ligger i, at tab kun kan fradra-ges i kapitalgevinster.I forhold til derivater afhænger beskatningen af, om derivatet differenceafregnes eller omder sker erhvervelse af det underliggende aktiv.Derivater i form af optioner og aktietegningsretter er defineret som kontrakter, der giver in-dehaveren ret til at erhverve aktier. I denne definition indgår dermed, at disse falder udenfor begrebet derivater, der skal opfyldes ved differenceafregning.Udnyttelse af en option på det aftalte udnyttelsestidspunkt til køb af den underliggende ak-tie anses ikke for et salg af optionen. I stedet anses erhvervelse af optionen og køb af aktienved udnyttelse af optionen som én transaktion. En betalt præmie for optionen vil dermedindgå som en del af anskaffelsessummen for aktien. For tegningsretter gælder tilsvarende,at udnyttelse af tegningsretten til erhvervelse af aktien ikke anses for en transaktion. Beløbbetalt for tegningsretten indgår dermed som en del af anskaffelsessummen for aktien.For derivater, der differenceafregnes, sker der en selvstændig beskatning af avancen.For personer gælder, at de skal medregne avancer på optioner og andre derivater ved opgø-relse af deres kapitalindkomst.For selskaber findes der en særlig lov om beskatning af derivater. Avancer på derivater om-fattet af denne lov beskattes som almindelig selskabsindkomst. Betydningen heraf er, at derer ubegrænset fradrag for tab ved indkomstopgørelsen. Denne særlige lov om beskatning afderivater omfatter imidlertid ikke alle derivater. Avancer på derivater, der ikke omfattet afden særlige lov om beskatning af derivater, skal medregnes ved opgørelse af kapitalind-komsten. Heri ligger, at tab kun kan fradrages i kapitalgevinster.Som eksempler på derivater, der ikke er omfattet af den særlige lov om beskatning af deri-vater kan nævnes optioner, hvor det underliggende aktiv er aktier, og derivater, der skal op-fyldes ved differenceafregning.Sammenholdes de engelske og de danske regler på området – for en beskrivelse af de dan-ske regler se svaret på spørgsmål 646 – fremgår det, at der er store lighedspunkter. Beggelande har regler om beskatning af aktieavancer og regler om selvstændig beskatning afavancer på derivater (finansielle kontrakter) med den undtagelse, at avancer på finansiellekontrakter beskattes sammen med den underliggende aktie – dvs. ved salg af aktien – nårder sker køb af den underliggende aktie.Side 2