Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr.2010-318-0283Dato: 28. marts 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 59 af 29. oktober2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kurt Scheels-beck (KF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Carsten Vesterø
Spørgsmål 59:
Kan ministeren bekræfte, at den fremover gældende praksis er ændret såle-des, at danske statsborgere, som arbejder i udlandet, og som samtidigt har bolig til rådighedsamt familie i Danmark, kun skal beskattes af den udenlandske arbejdsindkomst i arbejds-landet? Hvis dette ikke kan bekræftes, kan ministeren så oplyse under hvilke forudsætnin-ger, der kan opnås dansk skattefrihed for udenlandsk arbejdsindkomst for danskere med bo-ligråderet og familie i Danmark? I denne forbindelse bedes ministeren oplyse, hvorvidtstatsborgerskabet er afgørende for, hvor borgeren er skattepligtig, om det har betydning, omskatteborgeren tidligere har været dansk skattepligtig, og om der er en gældende praksisfor, hvor lang tid borgeren skal have opholdt sig i udlandet for ikke at være skattepligtig iDanmark men derimod i udlandet.Hvis ministeren kan bekræfte, at statsborgerskabet er afgørende for, hvor borgere med ar-bejde i udlandet, men bolig og livsinteresser i Danmark er skattepligtige, kan ministeren såoplyse, om det ikke er i strid med gældende EU-regler, at danske statsborgere stilles ander-ledes end alle andre EU-borgere?
Svar:
Det må bero på en misforståelse, at den gældende praksis for, hvornår man er skatte-pligtig af sin udenlandske arbejdsindkomst, er ændret.For at svare på, om en person skal beskattes i Danmark af sin udenlandske arbejdsind-komst, må det først afgøres, om den pågældende i det hele taget er fuldt skattepligtig iDanmark.Således fremgår det af kildeskattelovens § 7, stk. 1, at man godt kan have en bolig til rådig-hed i Danmark, uden at skattepligten af den grund indtræder. Skattepligten indtræder først,når den pågældende tager ophold her i landet. Kortvarige ophold på grund af ferie eller lig-nende medfører ikke, at skattepligten indtræder. Efter langvarig praksis anses et ophold pågrund af ferie eller lignende af en varighed på under 3 måneder, eller et samlet ophold påmindre end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder for et kortvarigt ophold. Det bety-der, at skatteyderen kan have bolig til rådighed og opholde sig i Danmark inden for dettetidsrum uden, at den fulde skattepligt indtræder. Skattepligten indtræder dog, hvis den på-gældende under sit ophold tager arbejde her i landet.Der er også praksis for, at en person, der ikke har taget ophold her i landet, både kan rådeover en bolig og have sin familie her i landet uden, at personen af den grund bliver skatte-pligtig. Det gælder uanset, om den pågældende person er dansk eller udenlandsk statsbor-ger og tidligere har været skattepligtig til Danmark.Er man således ikke fuldt skattepligtig i Danmark, skal man ikke betale skat her af sinudenlandske arbejdsindkomst.Omvendt, hvis personen er fuldt skattepligtig til Danmark, er denne også skattepligtig af sinudenlandske arbejdsindkomst. Arbejdslandet vil have beskatningsretten til indkomsten,men indkomsten vil også være skattepligtig i Danmark, der med udgangspunkt i den rele-vante dobbeltbeskatningsoverenskomst vil ophæve den dobbeltbeskatning, der finder sted,når indkomsten er skattepligtig i begge lande.Side 2
Endelig vil jeg gerne henvise til reglen i ligningslovens § 33 A, der kan anvendes af en per-son, der er fuld skattepligtig til Danmark med bolig og familie her i landet.Har den pågældende erhvervet lønindkomst under sit ophold uden for Danmark i mindst 6måneder uden andre afbrydelser af opholdet end nødvendigt arbejde her i landet i direkteforbindelse med udlandsopholdet, ferie eller lignende på højest 42 dage, bliver lønindkom-sten reelt ikke beskattet i Danmark.Som det fremgår, kan denne regel ikke anvendes, hvis opholdet i Danmark overstiger 42dage inden for 6 måneders perioden.
Side 3