Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
911354_0001.png
911354_0002.png
J.nr. 2010-238-0108Dato: 5. november 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 4 af 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Jørgen Holm Damgaard

Spørgsmål:

Udvalget udbeder sig ministerens kommentar til henvendelse af 13. september2010 fra Kommunekemi a/s, jf. (2009-10) SAU alm. del – bilag 288. Det ønskes i den for-bindelse oplyst, om danske servicevirksomheder inden for behandling af farligt affald medet stort energiforbrug er omfattet af lempelserne i Serviceeftersynet af Forårspakke 2.0 om,”at den forhøjelse af energiafgifterne, som er planlagt i 2013, skal sættes væsentligt ned afhensyn til konkurrencen og beskæftigelsen.” Såfremt de pågældende virksomheder ikke eromfattet af lempelserne, ønskes grunden hertil oplyst.

Svar:

Henvendelsen fra Kommunekemi a/s drejer sig om konsekvenserne for selskabet afde nye energiafgifter for forbrænding af farligt affald.Med implementeringen afForårspakke 2.0ophævedes fritagelsen for affaldsvarmeafgiftfor farligt affald fra 2010. Fritagelsen for tillægsafgift og CO2-afgift ophæves også, menførst efter en overgangsperiode, idet der først skal betales afgifter fra 2015. Endvidere erder indført et nedslag i afgiften for forbrændingsanlæg, der som Kommunekemi a/s produ-cerede både elektricitet og varme i 2008, og som bortkølede produceret varme.Fra den 1. januar 2015 er affaldsforbrændingen hos Kommunekemi a/s omfattet af de al-mindelige afgifter for forbrændingsanlæg, som har forbrænding af afgiftspligtigt affald.Disse afgifter svarer til afgifterne på olie, kul og gas.Jeg er klar over, at der er tale om en betydelig afgiftsstigning for Kommunekemi a/s, sær-ligt når afgifterne er fuldt indført i 2015.Det er tidligere lovet, at skatteministeren i 2011 vil gennemføre en undersøgelse vedrøren-de shredderbranchen, herunder om udviklingen i mulighederne for at nyttiggøre shredderaf-fald til energiformål. I den forbindelse vil det være naturligt, at undersøgelsen omfatter altfarligt affald, inklusive det der forbrændes.Henvendelsen fra Kommunekemi a/s vil jeg inddrage i mine videre overvejelser på områ-det.Lempelserne i energiafgifterne i Serviceeftersynet afForårspakke 2.0skal reducere belast-ningen fra procesafgiften på erhvervenes energiforbrug til proces, som blev indført medForårspakke 2.0.Jeg kan oplyse, at disse lempelser ikke omfatter forbrænding af farligt affald i servicevirk-somheder med stort energiforbrug, hvor der ved forbrændingen produceres leverancer afvarme og eventuelt elektricitet.Denne forbrænding af farligt affald er ikke klassificeret som proces og er derfor ikke pålagtprocesafgiften. Derfor er der ingen procesafgift at yde lempelse for, hvilket er grunden til,at de pågældende virksomheder ikke er omfattet af lempelserne.
Side 2