Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
975924_0001.png
975924_0002.png
J.nr. 2011-618-0038Dato:
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 374 af 14. marts2011.(Alm. del).
Peter Christensen/Ivar Nordland

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. marts 2011 fra Preben Sø-rensen vedrørende dobbeltbeskatning, jf. alm. del – bilag 147.

Svar:

Preben Sørensen rettede den 28. februar 2011 henvendelse til udvalget. Han og hansægtefælle er på efterløn og begynder snart at modtage folkepension og en firmapension. Devil gerne flytte til Frankrig. De er utilfreds med, at de så skal betale både dansk og franskskat af deres pensioner.I min forgængers svar af samme dato (L 122 – bilag 29) anførtes det, at ægteparret skal be-tale dansk skat af deres danske efterløn, folkepension og firmapension, fordi disse indkom-ster er finansieret af den danske stat, henholdsvis tidligere har medført danske skattefra-drag. Det blev tillige anført, at Danmark efter EU-retten skal betale refusionsbeløb tilFrankrig for denne stats udgifter på ægteparret.Endelig blev det tilføjet, at det efter international praksis er Frankrig, der som bopælsstatskal give dobbeltbeskatningslempelse for dansk skat.
Preben Sørensen har nu i en henvendelse af 7. marts 2011 (alm. del - bilag 374) skrevet, atden skat, de skal betale, dækker udgifter til bl.a. læge og hospitalsudgifter. Han tilføjer, atpensionsindbetalinger udbetales senere og her trækkes skat til dækning af bl.a. læge oghospitalsudgifter. Han skriver, at der således er 2 scenarier, der ikke skal blandes sammen.Jeg vil hertil svare, at da Preben Sørensen indbetalte til sin pensionsordning, fik han skatte-fradrag for indbetalingerne. Han fik altså nedsat den skat, som skulle dække det danskesamfunds udgifter til f.eks. læge- og hospitalsudgifter i de år, hvor han indbetalte til pensi-onsordningen.Den skattebesparelse, som Preben Sørensen tidligere fik ved skattefradrag for indbetalingertil en pensionsordning, skal modsvares af beskatning af udbetalingerne fra pensionsordnin-gen. Det har aldrig været meningen, at man skal kunne undgå denne beskatning ved at flyt-te til et andet land.
Preben Sørensen takker for, at Skatteministeriet vil tage kontakt med de franske myndighe-der med henblik på at indgå en aftale. Han foreslår, at forslaget fremsættes i Folketinget in-den sommerferien med umiddelbar virkning.Hertil vil jeg bemærke, at det i et svar af 2. marts (L 122 – svar på spørgsmål 10) blevnævnt, at den franske regel om dobbeltbeskatningslempelse ikke omfatter dansk pension.Det blev samtidigt tilkendegivet, at Skatteministeriet vil tage kontakt med de franske skat-temyndigheder for at høre, om Frankrig kunne tænkes at følge den internationale praksis, såFrankrig accepterede, at en person i dette land kan få fransk skat af dansk pension nedsatmed det beløb, som personen har betalt i dansk skat af pensionen.Der er altså ikke bebudet nogen aftale med Frankrig eller noget lovforslag om ændring afdanske skatteregler.Side 2