Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2011-318-0349Dato: 7. marts 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 317 af 18. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou
Spørgsmål:
Ministeren bedes kommentere artiklen: ”Entreprenør: De er billige og nemme”i dagbladet JydskeVestkysten den 11. februar 2011, hvor det anføres, at udenlandske med-arbejdere skulle have meget høje skattefradrag.
Svar:
I artiklen citeres entreprenøren for følgende:”Det danske system gør jo, at det er skidegodt for dem at arbejde her. Den ene af dem kørerhjem hver 14. dag. Han får børnepenge med til Polen og får fradrag for konen. Jeg tror, athan tjente 262.000 kroner her sidste år, og han havde vist 270.000 kroner i fradrag, før hanskulle betale skat. Så udbetalt overhaler han jo de danske ansatte, siger entreprenøren og til-føjer: - jeg synes måske heller ikke, at det er i orden, at de får børnepenge med hjem. Menså længe, reglerne er sådan, skal de da have dem. Så må man jo ændre reglerne.”Det fremgår ikke tydeligt hvilke regler, der henvises til i artiklen. Som jeg opfatter det,henvises der imidlertid til regler, hvor det er konstateret, at de kan føre til uhensigtsmæssi-ge resultater, og som er justeret som følge heraf. Såvel reglerne om ”børnepenge” som deregler, der gav mulighed for meget store fradrag, er således allerede ændret.Tidligere kunne arbejdstagerne fradrage rejseudgifter uden beløbsmæssig begrænsning.Med Forårspakke 2.0 blev fradraget for rejseudgifter begrænset til 50.000 kr. pr. år medvirkning fra 1. januar 2010. Hermed skete der en begrænsning af de meget store fradrag,som udenlandske arbejdstagere, herunder arbejdstagere fra Østeuropa, har kunnet foretageved arbejde i Danmark.Efterfølgende er også den særlige regel i ligningsloven, hvorefter begrænset skattepligtigekunne få overført ægtefællens personfradrag, ophævet. Det sker med virkning fra ind-komståret 2011.Endelig er der også indført et optjeningsprincip for børnefamilieydelse og børnetilskud, såmodtageren af ydelserne skal have haft bopæl eller beskæftigelse i Danmark i to år indenfor de seneste 10 år for at få fuld ydelse. Optjeningsprincippet, der har virkning fra 1. janu-ar 2012, skal sikre, at modtagere af børnefamilieydelse og børnetilskud skal have en reeltilknytning til det danske samfund for at kunne opnå den fulde ydelse.Afslutningsvis vil jeg understrege, at der er tale om et område, som SKAT prioriterer i ind-satsarbejdet. Således gennemfører SKAT i 2011 et landsdækkende projekt, der sætter fokuspå såvel danske som udenlandske lønmodtagere med store fradrag. Der følges hermed oppå, om lønmodtagerne efterlever stramningen af reglerne om fradrag for rejseudgifter.
Side 2