Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2011-218-0071Dato: 18. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 303 af 4. februar 2011.Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne af Niels Helveg Peter-sen.
(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Susanne Reinholdt Andersen
Spørgsmål:
Har ministeren kendskab til lande, der har en momsordning, hvor kunden hæf-ter for momsen, og hvilke sanktioner anvender disse lande i givet fald overfor kundenseventuelle manglende momsbetaling?
Svar:
En momsordning, hvor kunden hæfter for momsen (omvendt betalingspligt) er en af-vigelse fra momssystemdirektivets hovedregel om, at det er leverandøren af en vare ellerydelse, der er ansvarlig for, at der bliver betalt moms af momspligtige transaktioner. Om-vendt betalingspligt betyder, at sælger ikke afregner salgsmoms til myndighederne. I stedeter det køber, der afregner erhvervelsesmoms til myndighederne. Pligten til at beregne ogafregne moms flyttes hermed fra den sælgende virksomhed til den købende virksomhed.Generelt er det således inden for EU-systemet, at en medlemsstat, som ønsker at indføreregler om omvendt betalingspligt, enten skal indhente en forudgående tilladelse fra Rådet ihenhold til momssystemdirektivets artikel 395, eller (på nærmere afgrænsede områder såsom bygningsarbejder, reparation, rengøring, brugte materialer, skrot og affald) notificereEU’s Momsudvalg i henhold til momssystemdirektivets artikel 199.Der er derudover for nylig vedtaget et specifikt ændringsdirektiv, nr. 2010/23/EU, tilmomssystemdirektivet, hvorefter EU-landene efter fælles harmoniserede regler har adgangtil at indføre omvendt betalingspligt for moms ved indenlandsk handel med tjenesteydelseri form af CO2-kvoter og CO2-kreditter – en mulighed, som mange lande, inklusiv Dan-mark, har benyttet sig af.Jeg har ingen præcis viden om brugen af omvendt betalingspligt i de øvrige EU-lande, menKommissionen fører og opdaterer løbende en oversigt over artikel 395-tilladelser. Af denseneste oversigt over artikel 395-tilladelser1(opdateret pr. 31. december 2010) fremgår, atØstrig, Tyskland, Italien og Storbritannien for nylig har fået tilladelse til at indføre omvendtbetalingspligt på Business2Business leverancer af mobiltelefoner og computer chips.Straffebestemmelserne varierer fra medlemsstat til medlemsstat, idet sanktionerne for over-trædelse ikke er EU-reguleret, men henhører under medlemsstaternes nationale kompeten-ce.
1
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/key_documents/table_derogations/vat_index_derogations_en.pdfSide 2