Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
958746_0001.png
958746_0002.png
958746_0003.png
J.nr. 2011-218-0071Dato: 18. februar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 301 af 4. februar 2011.Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne af Niels Helveg Pe-tersen.
(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Vil ministeren tilsende udvalget nærmere oplysninger om, hvori problemernemed svig på momsområdet navnlig består, og på hvilke områder kontrollen især synes atsvigte?

Svar:

Momssvig er et problem, der typisk konstateres i samhandelen mellem erhvervsdri-vende og i forbindelse med sort økonomi og sort arbejde.SKAT har i sin indsatsplanlægning i de senere år fokuseret meget på netop dette område.Inden for den kategori af momssvindel, som involverer grænseoverskridende varetransakti-oner, er det især i de senere år momskarruselsvindelen, som har præget svigbekæmpelseninden for EU. Der har bl.a. været tale om grænseoverskridende handel med mobiltelefoner,computertilbehør, iPods, spillekonsoller m.v. Men også inden for handel med metalskrot, ølog mineralvand, ædelmetaller, transportmidler osv. er der set eksempler på grænseoverskri-dende momskarruselsvig.Den seneste udvikling på området viser, at også området for levering af ydelser og rettighe-der er blevet et risikoområde. Det gælder fx levering af telekommunikationsydelser, handelmed el og gas på energibørser, handel med CO2-kvoter, grøn energi m.v.Den svigsmetode, der typisk anvendes i den grænseoverskridende handel med varer ogydelser – hvad enten dette drejer sig om egentlig momskarruselsvindel eller den beslægte-de, mere traditionelle kædesvig – er såkaldte ”missing traders” (typisk stråmands-selskaber,der indfører varer og ydelser fra udlandet og opkræver moms ved videresalg heraf – enmoms, som de dog aldrig angiver og afregner, hvormed staten derfor lider et direkte tab).Anvendelsen af ”missing traders” er imidlertid ikke forbeholdt den grænseoverskridendemomssvindel; den ses også anvendt inden for områder, hvor der anvendes underentreprenø-rer, fx inden for rengøringsbranchen og bygge- og anlægssektoren.I karruselsagerne er svigsmetoden ofte kombineret med et videresalg ud af landet, hvor densælgende virksomhed ikke skal beregne og afregne salgsmoms (hvilket resulterer i et redu-ceret momsgrundlag eller refusion af moms). I kædesvigssagerne ses metoden også an-vendt, men her er der typisk tale om en decideret fiktiv ”eksport”, hvor der anvendes falskefakturaer eller fiktive køberselskaber (dvs. ”missing traders” i et andet land).De største kontrolmæssige udfordringer ligger i sagens natur i kontrollen af de såkaldte”missing traders”, hvor der anvendes stråmænd, og hvor det reelle ejerskab til virksomhe-derne fortoner sig. Det kan bl.a. være sløret ved brug af udenlandske selskabsstiftere ellerved anvendelse af udenlandske selskabskonstruktioner.Globaliseringen og den stigende anvendelse af elektroniske handels- og betalingsoverførs-ler via cyber space er også en kontrolmæssig udfordring, der dels stiller store krav til udvik-lingen af IT-baserede kontrolmetoder og værktøjer, og dels udfordrer den eksisterende na-tionale og internationale lovgivning på området.
Side 2
Side 3