Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
958742_0001.png
958742_0002.png
958742_0003.png
J.nr. 2011-218-0071Dato: 18. februar 2011
Til
Folketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 300 af 4. februar 2011.Spørgsmålet er stillet på udvalgets vegne af Niels Helveg Pe-tersen.
(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Vil ministeren med henvisning til Skatteministeriets grundnotat af 7. januar2011 om Kommissionens grønbog om momssystemets fremtid KOM (2010) 0695, jf. alm.del – bilag 99, uddybende oplyse, hvad regeringen anser for de væsentligste spørgsmål ogforslag i grønbogen, og hvad regeringens holdning er til disse spørgsmål/forslag?

Svar:

Kommissionens grønbog om momssystemets fremtid rejser en række spørgsmål ommuligheder og udfordringer forbundet med en modernisering og forenkling af EU’s moms-system. På grundlag af de konklusioner, der kan drages af debatten om grønbogen, vilKommissionen inden udgangen af 2011 fremlægge en meddelelse, hvori den identificererde vigtigste områder, hvor det er hensigtsmæssigt at gennemføre yderligere tiltag på EU-niveau.Tankerne fra grønbogen er således endnu ikke omsat til egentlige kommissionsforslag, ogdet er derfor ikke muligt at fastlægge en endelig dansk holdning.Regeringen støtter imidlertid Kommissionens igangsættelse af en debat vedrørende udvik-lingen af et enklere og mere effektivt momssystem, idet en sådan drøftelse også ligger i na-turlig forlængelse af Kommissionens øvrige initiativer som opfølgning på den økonomiskekrise.Regeringen er derfor enig i, at man bør drøfte de overordnede emner, som afspejler sig igrønbogens hovedoverskrifter.En grønbog skal fungere som et oplæg til diskussion, så Kommissionen får indblik i hold-ninger og faglige bidrag fra en lang række aktører, inden man når til det tidspunkt, hvor sa-gen er moden til, at der kan fremsættes et konkret forslag til regulering af det pågældenderetsområde.Af disse grunde kan en grønbog forekomme mindre konkret, og – som det er tilfældet medgrønbogen om momssystemets fremtid – indeholde flere alternative modeller for lovgiv-ning. Det gør det naturligvis vanskeligt, at være meget præcis i sine svar.Regeringen anser imidlertid umiddelbart en drøftelse af initiativerne vedrørende (1) en ny-vurdering af metoden til momsopkrævning, (2) afbureaukratisering og (3) mindsket omfangaf differentieret moms, som væsentlige emner.Grønbogens afsnit 5.4 ”Et mere solidt momssystem” handler om nye måder at opkrævemomsen på. Momsgabets størrelse og ønsket om bedre muligheder for bekæmpelse af svigi kombination med nye tekniske muligheder nævnes som de vigtigste grunde til nu at kasteet kritisk blik på den måde, som momsen opkræves på. Fire nye metoder til momsopkræv-ning er i grønbogen udvalgt til nærmere analyse. Kommissionens analyser har dog stadigpå dette stadie en overordnet karakter, og det er vanskeligt at sige noget om, hvilken ellerhvilke modeller vi fra dansk side kan støtte, at der arbejdes videre med. Af de grunde, derer nævnt af Kommissionen, er regeringen imidlertid positiv overfor en drøftelse af nye me-toder til momsopkrævning.
Side 2
Under overskriften ”Mindre bureaukrati” foreslås det bl.a. i grønbogen, at der udarbejdesen standardmomsangivelse for EU, som virksomhederne kan bruge som alternativ til de na-tionale momsangivelser. Det foreslås også at lave en one-stop-shop ordning for B2B-transaktioner, så virksomheder med grænseoverskridende aktiviteter ikke behøver at haveen momsregistrering i hvert enkelt EU-land, men får ét sted, hvor al moms kan angives ogbetales. Regeringen er positiv overfor en nærmere drøftelse af sådanne forenklingstiltag,idet det overordnede fokus bør være at sikre bedre rammer for erhvervslivet.I afsnittet ”Hvilken grad af harmonisering kræver det indre marked?” rejses der bl.a.spørgsmål om en harmonisering af den nuværende momssatsstruktur med mange differen-tierede satser. Det er regeringens holdning, at der er mange fordele ved færre (eller ingen)differentierede satser, og regeringen hilser således en debat om den nuværende momssats-struktur i EU velkommen.Afslutningsvis kan jeg oplyse, at jeg i den konkrete sag har besluttet, at sende grønbogensamt grundnotatet herom i høring hos berørte myndigheder og organisationer. Når hørings-fristen er udløbet medio marts vil jeg naturligvis sende en kopi af de indkomne høringssvarmed en høringsoversigt til Europaudvalget og Skatteudvalget.
Side 3