Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
961944_0001.png
961944_0002.png
J.nr. 2011-713-0057Dato: 25.02.2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 295 af 3. februar2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen(SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Per Hvas

Spørgsmål 295:

Bliver der i strafudmålingen for skattesvig for ansatte, der ikke har selvangivet modtagetlønbonus udbetalt af arbejdsgiveren via et koncernselskab i skattely, taget hensyn til, at denansattes arbejdsgiver burde have indberettet beløbet til SKAT, således at beskatningen afbeløbet var sikret ved denne oplysning?

Svar:

Alene det forhold, at den ansattes arbejdsgiver efter lovgivningen burde have indberettet belø-bet til SKAT, indebærer ikke automatisk, at der ved strafudmålingen bliver taget hensyn hertil.Ved strafudmålingen anvendes straffelovens principper om fastsættelse af straf. Det vil sige, atder skal tages hensyn til lovovertrædelsens grovhed og til oplysninger om gerningsmandensperson. Ved vurderingen skal der lægges vægt på den ved lovovertrædelsen forbundne skade,fare og krænkelse, samt hvad gerningsmanden indså eller burde have indset herom. Ved fast-sættelsen af straffen skal indgå, om der foreligger skærpende eller formildende omstændighe-der.Dette betyder, at man i hver enkelt sag må foretage en konkret vurdering af en række individu-elle forhold ved strafudmålingen, herunder størrelsen af den unddragne skat, og om den ansattevidste eller burde have indset, at beløbet ikke er indberettet, og at beløbet som følge heraf ikkebliver beskattet.Ved vurderingen tages der bl.a. stilling til, om gerningsmanden har haft forsæt til at unddrageskat (skattesvig). Hvis dette ikke er tilfældet, vurderes graden af uagtsomhed, hvor den groveuagtsomhed kan straffes, mens den simple uagtsomhed er straffri.
Side 2