Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
912778_0001.png
912778_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 26 alm. del stillet af Skatteudvalget den 15.

oktober 2010 efter ønske fra Nick Hækkerup (S).

Spørgsmål:

Baserer EU’s arbejde med nye regnskabsstandarder sig alene på forslagtil nye standarder fra den private organisation IASB, og finder ministereni givet fald, at det er hensigtsmæssigt, at forslag til nyeregnskabsstandarder og indholdet af nye standarder er styret af en privatorganisation? Vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for, hvordanIASB organisatorisk er opbygget (hvem sidder i bestyrelse/direktion), oghvordan IASB er finansieret?

Svar:

For at styrke den globale samhandel og investeringer er der behov forfælles regnskabsregler, da disse letter brugen af regnskaber over lande-grænser. Derfor er det vigtigt, at regnskabsstandarder i videst muligt om-fang er globale. Det er baggrunden for, at man fra EU’s side har valgt attage udgangspunkt i IASB’s standarder, da det er forventningen, at IASBvil opnå global tilslutning.Det ændrer imidlertid ikke på, at det er EU, der fastsætter, regnskabsstan-darderne for medlemslandene, herunder Danmark. EU godkender ikkeblot automatisk nye og ændrede standarder, men tager konkret stilling fragang til gang, ligesom der såvel i EU-regi som nationalt kan stilles sup-plerende krav til virksomhedernes regnskaber.Det er en hensigtsmæssig måde at behandle regnskabsstandarder på, idetdet sikres, at vi arbejder hen imod globale regnskabsstandarder, samtidigmed at vi i EU både kan præge processen og tage selvstændigt stilling tilIASB’s standarder.Dertil kommer, som det fremgår af mit svar på spørgsmål 25, at proces-sen omkring udarbejdelse og ændring af standarder i IASB-regi er en me-get åben proces.Vedrørende IASB kan jeg oplyse, at der er tale om en uafhængig og glo-bal organisation, der alene har til formål at udvikle internationale regn-skabsstandarder. IASB er en del af IFRS Foundation. IFRS Foundationledes af en række trustees, som kan sammenlignes med et repræsentant-skab. Disse trustees er fordelt såvel geografisk som med hensyn til bag-grund, og deres opgave er primært at fastlægge den overordnede styringaf IASB samt at udpege medlemmer af IASB.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Selve standarderne udarbejdes og godkendes af IASB, som er organisati-onens bestyrelse. Denne består af 15 medlemmer med faglig viden og er-faring fra bl.a. regnskab, revision og den akademiske verden. Formandfor bestyrelsen er i dag Sir David Tweedie. Han har i juni 2011 siddet i detilladte to perioder af fem år, hvorfor Hans Hoogervorst (bl.a. tidl. fi-nansminister i Nederlandene) er blevet udpeget som efterfølger.Herudover er der for nylig etableret et såkaldt ”Monitoring Board”, be-stående af repræsentanter for offentlige myndigheder m.v., der har tilformål at føre tilsyn med det arbejde, der udføres af de nævnte trusteessamt godkende udnævnelsen heraf. Kommissionen har udpeget et af med-lemmerne af dette Monitoring Board.På organisationens hjemmeside gives et overblik over medlemmer ogselve processen i fht. at udvikle nye regnskabsstandarder(http://www.ifrs.org/The+organisation/IASCF+and+IASB.htm).IASB finansieres af frivillige bidrag fra virksomheder og organisationerrundt omkring i verden, herunder revisionsfirmaer. Hertil kommer, at deri en række lande er indført gebyrer, som virksomhederne skal betale tilIASB. Kommissionen vil fra og med 2011 også bidrage.