Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
943792_0001.png
943792_0002.png
J.nr. 11-008628Dato: 14. januar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 223 af 21. december2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Malene Sø-gaard-Andersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren Wegener Clausen

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvor stor gæld til de enkelte kommuner, som SKAT kan afskrivesom uindrivelige som følge af forældelse ved årsskiftet. Og vil ministeren oplyse, hvor sto-re beløb SKAT regner med at afskrive for den enkelte kommune?Spørgsmål stilles i forlængelse af artikel i Danske Kommuner,http://www.danskekommuner.dk/Nyhedsarkiv/2010/december/17/Kommuner-kan-miste-millioner/

Svar:

Jeg har i svar påspørgsmål nr. 129 af 9. november 2010 (SAU – alm. del) redegjort nærme-re for resultatet af ”operation rent bord”, som handler om at sikre at forældelsen afbrydespå ”bevaringsværdige” krav og at få trimmet restancemassen, således at det der kan afskri-ves bliver afskrevet. Det skal således være muligt for en skyldner med håbløs gæld at kun-ne komme ud af ”gældsfængslet” – få en ny chance.
Skatteministeriet har på personinddrivelsen gennemgået 56.000 sager, der samlet tegner sigfor offentlige restancer på ca. 6 mia. kr. Det kan skønsmæssigt opgøres, at der vil blive af-skrevet kommunale krav på i alt ca. 28,5 mio. kr. Knap halvdelen er afskrevet i fuld over-ensstemmelse med reglerne og intentionerne bag dem, nemlig at få afskrevet de restancer,som i praksis ikke kan inddrives som følge af manglende betalingsevne. Resten, ca. 16,5mio. kr., er desværre forældet i SKATs varetægt, fordi de ikke er blevet håndteret i tide.Det er ikke godt nok, og det har jeg beklaget. Der er allerede taget hånd om at sikre, at detteikke gentager sig.Som oplyst i mit svar på spørgsmål nr. 131 af 9. november 2010 (SAU alm.del) er Skatte-ministeriet som følge af systemmæssige begrænsninger ikke i stand til at præstere opgørel-se, der kan belyse omfanget af de samlede foretagne afskrivninger og kan som følge herafheller ikke foretage en fordeling på fordringshaverne, herunder fordeling på de enkeltekommuner. Det ville koste uforholdsmæssigt mange ressourcer at foretage disse optællin-ger manuelt.Men på bundlinien bliver der altså afskrevet kommunale krav på samlet ca. 28,5 mio. kr.,som dækker alle typer kommunale krav og alle kommuner. Jeg kan derfor ikke genkendede tal om afskrivninger og forældede krav i Ålborg Kommune, som omtales i artiklen iDanske Kommuner, som spørgeren henviser til. Tværtimod har vi i stedet valgt at brugekræfterne på at komme sagsbunken igennem og få afbrudt forældelsen på kravene, så voresmange fordringshavere, herunder ikke mindst kommunerne, får returneret så få uretmæssigtforældede sager og lider så lille et tab som overhovedet muligt.
Side 2