Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
941710_0001.png
941710_0002.png
J.nr. 2010-318-0309Dato: 11. januar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 218 af 14. december2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen(EL).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Hvad får staten i skatteindtægter og øvrige indtægter pr. tønde olie – i henholdsvis Danmark,Norge, Storbritannien, Holland, Brasilien og USA?

Svar:

Da der blandt andet produceres både olie og gas fra de danske felter, er det ikke muligt at opde-le skatteindtægterne i indtægter fra produktion af hhv. olie og gas. I besvarelsen tages derforudgangspunkt i landenes marginal- og gennemsnitsskat. Dette giver et billede af hvor stor enandel staten får af overskuddet fra en produceret enhed.Marginalskatten i Danmark afhænger af, hvorvidt koncessionerne er omfattet af nye eller gamleregler. Beskattes der efter gamle regler, er marginalskatten knap 29 pct., uden kulbrinteskat ogknap 79 pct. med kulbrinteskat. Det skal bemærkes, at der endnu ikke er felter på gamle regler,der betaler kulbrinteskat. Beskattes der efter nye regler, er marginalskatte godt 71 pct. inkl.overskudsandel og 64 pct. for koncessioner, der ikke betaler overskudsandel. Gennemsnitsskat-ten (inkl. overskudsandel) er i Danmark ca. 61 pct.Energistyrelsen har tidligere foretaget en undersøgelse af gennemsnitsbeskatningen i de øvrigeNordsølande1. Heraf fremgår følgende:I Norge er marginalskatten 78 pct., mens gennemsnitsskatten ligger 3-4 procentpoint lavere.Udover skatteindtægter fra selskaberne modtager den norske stat indtægter fra statens andele ilicenserne samt udbytte fra StatoilHydro.I Storbritannien er marginalskatten for nye felter 50 pct. Der findes desuden visse gamle felter,der betaler ’Petroleum Revenue Tax’ og derfor har en marginalskat på 75 pct. Der er dog næ-sten ingen produktion i disse felter. Det er af Storbritanniens ’Department of Energy and Cli-mate Change’ blevet vurderet, at gennemsnitsskatten er under 50 pct.I Holland deltager staten med en andel på 40 pct. i alle udbygninger. Statens andel i overskudfra disse andele er 100 pct. Marginalskatten for de private selskaber afhænger af deres overskudog er på mellem 25,5 pct. og 50 pct. Afhængig af indtjeningen i det enkelte felt er det af dethollandske økonomiministerium tidligere vurderet, at gennemsnitsbeskatningen ligger mellem55 pct. og 70 pct.Det har ikke været muligt at finde tilsvarende oplysninger for henholdsvis USA og Brasilien.
http://www.ens.dk/da-dk/undergrundogforsyning/olie_og_gas/felter_produktion/oekonomi/betydning/nordsoeaft/documents/gennemsnitsbeskatning.pdfSide 2
1