Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
952043_0001.png
952043_0002.png
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg1240 København K
Skatteudvalget har i brev af 10. december stillet mig følgende spørgsmål 210 alm.del, stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 210:

"Der ønskes en redegørelse for indholdet i og baggrunden for den reform af CO2-kvotesystemet, som Frankrig netop har gennemført, jf. artiklen ”Il faut éviter que lesystème des quotas de CO2 encourage les délocalisations " i Le Monde den 27. No-vember 2010"

Svar:

Som jeg svarede i mit foreløbige svar af 7. januar 2011, har der været behov for atindhente oplysninger fra de franske myndigheder, som over for Udenrigsministeriethar oplyst, at artiklen iLe Mondeden 27. november 2010 omtaler en vedtaget lov-ændring på CO2-kvoteområdet, der er sket ved § 64 i Frankrigs finanslov for 2011.Lovændringen indebærer, at de kvoteomfattede virksomheder i Frankrig fra 2011skal købe en andel af de CO2-kvoter, som virksomhederne hidtil har fået tildelt gratis.Provenuet herfra vil den franske stat anvende til at opkøbe kvoter og genfylde denkvotereserve, som anvendes til at give gratiskvoter til nye installationer. Baggrundener, at denne reserve i Frankrig på nuværende tidspunkt er tom.Ifølge den franske finanslovs § 64 skal den konkrete gennemførelse uddybes i enbekendtgørelse senest den 30. juni 2011, hvilket ligeledes er datoen for den nævnteparagrafs ikrafttræden. Bekendtgørelsen skal bl.a. fastsætte, hvor stor en mængdeCO2-kvoter den franske stat i 2011 og 2012 vil bortauktionere i stedet for, som hidtil,at tildele gratis. Mængden vil for de kvoteomfattede virksomheder blive beregnet udfra, hvor meget CO2, de hver især udleder, og må ikke være på under 5 pct. ellerover 15 pct. af hver virksomheds hidtidige gratis kvotetildeling per år.De franske myndigheder oplyser, at som sagen står lige nu, er det ikke muligt atgennemføre paragraffen, idet den er i modstrid med Frankrigs Nationale Allokerings-plan II (NAP II), som fastsætter den årlige tildeling af gratiskvoter til de franske kvote-omfattede virksomheder i årene 2008-2012. Denne allokeringsplan er udarbejdet ihenhold til kvotedirektivet og godkendt af Europa-Kommissionen. Kommissionen harmodsat sig de franske planer, idet der henvises til, at medlemslandene ikke kan æn-dre på tildelingen af gratiskvoter til virksomhederne, efter at den nationale alloke-ringsplan er endeligt godkendt. Frankrig fortsætter dog dialogen med Kommissionen.3. februar 2011j. nr. 2010-2299
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
I artiklen er det desuden omtalt, at der i Senatet er stillet forslag om, at tildelingen afkvoter til virksomheder, der i vid udstrækning har reduceret deres aktivitet, formind-skes. Dette forslag er ikke blevet gennemført.
Med venlig hilsen
Lykke Friis