Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
938154_0001.png
938154_0002.png
J.nr. 2010-318-0302Dato: 21. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 187 af 30. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup(S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou

Spørgsmål 187:

Kan ministeren bekræfte, at enkelte lønmodtagere via en kontantlønnedgang (også benævntsom en bruttolønsordning) med skattefordel kan blive omfattet af en operations-/sygeforsikring,uden at vedkommendes kollegaer omfattes af samme forsikring, medmindre de vælger også atgå ned i løn?

Svar:

En arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring er skattefri, hvis den opfylder betingelserne i Lig-ningslovens § 30. En afbetingelserne for skattefriheden er, at virksomheden tilbyder sund-hedsforsikringen til samtlige medarbejdere. Tilbuddet kan dog begrænses efter generellekriterier om anciennitet og antal arbejdstimer. Det afgørende for skattefriheden er ikke, omalle medarbejdere rent faktisk tager imod tilbuddet, men alene at de alle får tilbuddet.
I kravet om, at forsikringen skal være tilbudt til samtlige medarbejdere, ligger et krav om,at tilbuddet skal være på ens vilkår – herunder ens økonomiske vilkår. For at blive skattefriskal sundhedsforsikringen derfor være finansieret på samme måde for alle virksomhedensmedarbejdere. Det betyder, at sundhedsforsikringen ikke er skattefri, hvis kun enkelte med-arbejdere, får tilbudt at finansiere forsikringen ved en nedgang i den kontante løn.Det er dermed muligt, at der i en virksomhed bliver tilbudt skattefri sundhedsforsikring fi-nansieret ved nedgang i kontantlønnen til samtlige medarbejdere, men at kun enkelte med-arbejdere tager imod tilbuddet. I den situation kan enkelte lønmodtagere via en kontantløn-nedgang være omfattet af en skattefri sundhedsforsikring, uden at kollegaerne er omfattet afsamme forsikring.
Side 2