Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2010-318-0301Dato: 28. marts 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 181 af 29. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Malene Sø-gaard-Andersen (SF).(Alm. del).
Peter Christensen/Søren Schou
Spørgsmål:
I artiklen ”Skatteregler lempes” i Nordjyske Stiftstidende den 27. november2010 ligger skatteministeren op til lempelser af de nye regler om indberetningspligt af per-sonalegoder, som trådte i kraft den 1. januar 2010. Ifølge indberetningspligten skal arbejds-giver indberette, hvilke medarbejdere der får f.eks. sponsorbilletter eller tilskud til idræts-aktiviteter.Det fremgår af artiklen, at skatteministeren vil præsentere et forslag til nye regler på områ-det inden jul. Med henvisning hertil, bedes ministeren oplyse:a) hvornår ministeren planlægger at fremlægge et sådan forslag?b) hvilke vurderinger, der ligger til grund for ministerens vurdering af, at det gældende re-gelsæt er ”småt og nidkært”?c) om det er tegn på dårlig lovgivning, at der ifølge ministerens udtalelser, skal ændres ilovgivningen allerede nu – mindre end et år efter, at de nye regler trådte i kraft?
Svar:
Torsdag den 17. marts 2011 sendte jeg et udkast til lovforslag om skattefritagelse formindre personalegoder m.v. på ekstern høring. Det er netop det initiativ på personalegode-området, som min forgænger tidligere har omtalt.Det bør være muligt for en arbejdsgiver at give sine ansatte fribilletter til fodboldkampe ogteatre, tre flasker vin som tak for indsatsen ved afvikling af firmaets personalekonferenceeller fri adgang til kommunens svømmehal uden, at det udløser skattepligt for de ansatte.Baggrunden for forslaget er blandt andet, at der har været flere sager, hvor ansatte er blevetbeskattet af relativt små personalegoder – eksempelvis gratis adgang til en svømmehal, ar-bejdsgiverbetalt motionsløb til en værdi af 75 kr. pr. ansat, arbejdsgiverbetalt rabatkort tilen værdi af 6 kr. pr. ansat. Jeg synes, at disse situationer er tydelige eksempler på for nid-kære regler, der bør laves om.Lovforslaget har baggrund i en aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet af 17. marts2011 om at rette op på nogle områder i skattelovgivningen, hvor reglerne kan opfattes somnidkære eller urimelige. Med aftalen udmøntes en del af det merprovenu fra ændringen afreglerne om kantinemoms, som regeringen og Socialdemokratiet blev enige om i 2008, jf.lov nr. 525 af 17. juni 2008.Med lovforslaget foreslås det blandt andet at indføre en skattefri bagatelgrænse for persona-legoder, hvorefter virksomheder skal kunne give deres ansatte påskønnelser i form af min-dre personalegoder eller gaver, uden at det udløser skattepligt for de ansatte. Den skattefriebagatelgrænse omfatter også julegaver fra arbejdsgiveren. Skattefriheden er betinget af, atpersonalegodernes værdi tilsammen højst udgør 1.000 kr. pr. år for den enkelte ansatte.Overskrides den beløbsmæssige grænse, bliver den ansatte beskattet af værdien af hele be-løbet - ikke kun det overskydende beløb. Dog vil julegaver fra en arbejdsgiver til en værdiaf højst 700 kr. ikke blive beskattet. Det er regeringen (Venstre og Det Konservative Fol-keparti) og Socialdemokratiet enige om at indføre ved lovforslaget.Side 2
Samtidig foreslås det at ændre reglerne om indberetningspligt. Det betyder, at arbejdsgive-rens indberetningspligt afskaffes i relation til den skattefri bagatelgrænse. Arbejdsgiverenhar således ikke indberetningspligt for smågoder – heller ikke hvis beløbsgrænsen på 1.000kr. overskrides. Hermed undgås det, at arbejdsgiveren skal have det administrative besværmed at holde styr på, hvad den enkelte ansatte har modtaget af smågoder. Det er derimodden ansatte selv, der skal indberette, hvis beløbsgrænsen overskrides.Jeg kan endvidere oplyse, at det også foreslås, at skattefritage ansatte af fribilletter til etsportsligt eller kulturelt arrangement, når de ansatte modtager fribilletterne af deres ar-bejdsgiver, som er sponsor af det pågældende arrangement. Derved fjernes nogle regler,som opleves som en barriere for virksomheder, der ønsker at støtte sport og kultur viasponsorater.Jeg synes i øvrigt ikke, at man kan tale om, at der rettes op på dårlig lovgivning. Forårs-pakke 2.0 ændrede således ikke ved skattepligten for de ovennævnte mindre personalego-der, men overførte derimod indberetningspligten for disse goder fra de ansatte selv til ar-bejdsgiveren. Ændringen af indberetningspligten har imidlertid – som ovenfor nævnt - gi-vet fokus på, at beskatningen i nogle tilfælde opleves som urimelig eller nidkær.
Side 3