Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
911905_0001.png
911905_0002.png
J.nr. 2010-418-0174Dato: 8. november 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 17 af 8. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF)(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Lise Bo Nielsen

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, om Danmark – som led i regeringens generelle U-landsbistands-politik – vil tilbyde bistand til de lande, der ikke er medlem af OECD, og hvor det kan kon-stateres, at der fra selskaber i disse lande tilflyder udbytte til danske gennemstrømningssel-skaber.

Svar:

Som nævnt i mit svar den 31. august 2010 på samrådsspørgsmål Ø, jf. mit svar på alm. delspørgsmål 640, bør ethvert land sikre, at dets skattegrundlag ikke udhules gennem udnyttel-se af udenlandske selskaber, som f.eks. gennemstrømningsselskaber, der ikke har andetformål end at modtage og videreudlodde udbytter.Det forudsætter selvfølgelig, at de enkelte lande har de administrative systemer og skatte-regler, som er nødvendige for at sikre mod udhuling af deres skattegrundlag.Det gælder ikke alene for så vidt angår omgåelse af beskatningen af udbyttebetalinger tiludlandet. Det gælder også, for så vidt angår korrekte afregningspriser, når et foretagende iet land har interne transaktioner med et forbundet foretagende i et andet land. Her skal pri-serne for disse transaktioner sættes til, hvad uafhængige foretagender ville aftale ved tilsva-rende transaktioner. Sådan udhuling af skattegrundlag er ikke alene et problem for f.eks.Danmark, men også for udviklingslandene.Som det fremgår af regeringens nye strategi for Danmarks udviklingssamarbejde”Frihedfra fattigdom – frihed til forandring”,som udviklingsministeren lancerede i maj i år, vilDanmark støtte opbygning af skattesystemer og bidrage til, at midler, der illegalt unddragesbeskatning, opfanges, således at de kan indgå i udviklingslandenes egen finansiering af ud-vikling. Danmark vil ligeledes støtte internationale tiltag til at modvirke skattely og illegalefinansielle overførsler.Gennem udviklingssamarbejdet har Danmark igennem de seneste år støttet opbygning afskattesystemer i en række udviklingslande med henblik på at øge landenes skatteindtægtertil finansiering af offentlige udgifter til blandt andet sundhed, uddannelse, infrastruktur,vand og sanitet. Denne indsats vil blive styrket i tiden fremover.Svaret er koordineret med udviklingsministeren.
Side 2