Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
909089_0001.png
909089_0002.png
J.nr. 2010-490-0018Dato: 1. november 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 15 af 8. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Tina R. Olsen

Spørgsmål:

I anledning af ministerens svar af 6. oktober 2010 af alm. del - spørgsmål 644,2009-10, anmodes ministeren om at oplyse følgende:a) I hvilket omfang har de anførte 170 selskaber i årene 2004-2009 modtaget skattefrit ud-bytte fra udenlandske datterselskaber (antal og beløb) og opdelt på de enkelte datterselska-bers skattemæssige nationalitet?b) I hvilket omfang har de pågældende 170 selskaber udloddet udbytte uden indbetaling afudbytteskat til udenlandske moderselskaber (antal og beløb) og opdelt på de enkelte moder-selskabers skattemæssige nationalitet?c) Ud fra materialet, der vil danne grundlag for besvarelsen af punkterne a. og b., bedes be-skrevet et mere generelt mønster over, fra hvilke lande, der tilflyder de danske gennem-strømningsholdingselskaber udbytte, og til hvilke lande, der videreudloddes udbytte.d) I hvilket omfang har SKAT undersøgt, om det var korrekt, at det modtagne udbytte fraudenlandsk datterselskab var skattefrit?e) I hvilket omfang har SKAT undersøgt, om det var korrekt, at der blev udbetalt udbytte tilet udenlandsk moderselskab uden tilbageholdelse af udbytteskat?

Svar:

Indledningsvis vil jeg gerne henvise til mine tidligere besvarelser på SAU alm. delspm. 538, spm. 579 – 580, spm 640 og spm. 661 (2009-10) om den skattemæssige behand-ling af store ind - og udgående udbytter vedrørende danske gennemstrømningsselskaber,hvor jeg har oplyst Skatteudvalget, at SKAT har iværksat et indsatsprojekt benævnt ”pro-jekt gennemstrømning”.SKAT vil kontrollere, om udbytterne (indgående) opfylder betingelserne for at være skatte-frie for udbyttemodtagerne - dvs. de danske gennemstrømningsselskaber - samt undersøge,om pengene er kanaliseret videre (udgående) til modtagere i skattelylande med henblik påeventuelt at statuere pligt til at indeholde kildeskat.Heri ligger også, at SKAT så vidt muligt vil afdække, hvad formålet er med den konkretepengetransaktion, herunder om Danmark bliver brugt som gennemstrømningsland, og hvadbaggrunden er herfor.Såfremt SKAT bliver opmærksom på forhold, der anses at være relevante for andre lande,vil SKAT – som jeg også har nævnt tidligere - give oplysningerne videre i overensstem-melse med indgåede dobbeltbeskatningsaftaler og øvrige bistandsaftaler.Nærværende række delspørgsmål går netop på en afdækning af de problemstillinger, som”projekt gennemstrømning” gerne skulle give klarhed over og det er derfor min opfattelse,at vi nu må give SKAT den fornødne arbejdsro. Først når der foreligger et resultat af under-søgelsen, har vi tilstrækkelig med oplysninger til at afgøre, om der skal ske yderligere initi-ativer på området. Jeg kan dog oplyse, at SKATs foreløbige gennemgang tyder på, at detkun er et mindre antal af disse ca. 170 selskaber, hvor der strømmer udbytte gennem.Jeg vil endelig også her gerne henvise til regeringens handlingsplan for beskatning af mul-tinationale selskaber, som påpeger, at der er et behov for en mere målrettet indsats vedrø-rende f.eks. udbytter med henblik på at undersøge, om Danmark er egnet som gennem-strømningsland.
Side 2