Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del
Offentligt
930077_0001.png
930077_0002.png
J.nr. 10-197885Dato: 7. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 128 af 9. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup(S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Søren W. Clausen

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse de nye afskrivningsregler, der henvises til i 'Handleplan for inddrivel-sesområdet' og hvilke betingelser, der skal være tilstede, for at krav kan afskrives.

Svar:

Den 1. januar 2008 indførtes nye forældelsesregler, der blandt andet nedsætter forældelses-fristen fra primært 20 til 10 år samt 5 til 3 år, dog med overgangsregler. Hovedparten af dekrav, som Skatteministeriet i dag forestår inddrivelsen af, herunder de kommunale krav, vili modsætning til tidligere nu forælde efter 3 år.Samtidig blev der i forbindelse med vedtagelse af den nye inddrivelseslov den 1. januar2009 indført nye afskrivningsregler, hvorefter SKAT i modsætning til tidligere nu endeligtkan afskrive krav, hvor inddrivelsen efter nærmere fastsatte kriterier skønnes at være ud-sigtsløs.Hensigten bag vedtagelse af såvel de nye forældelsesregler og de nye afskrivningsregler er,at der ikke længere skal bruges unødige ressourcer på at holde krav i live, hvis det vurderes,at der hverken nu eller senere er udsigt til, at disse kan inddrives. De nærmere kriterier forafskrivning fremgår af henholdsvis inddrivelseslovens § 16 og inddrivelsesbekendtgørel-sens § 27.Udgangspunktet for afskrivning er en vurdering af, hvorvidt det er åbenbart formålsløst el-ler forbundet med uforholdsmæssige omkostninger at inddrive gælden. Der tages i den for-bindelse ikke hensyn til hverken gældens alder eller størrelse, ligesom restantens alder hel-ler ikke tillægges betydning. Der lægges i denne vurdering vægt på om skyldner har afdra-get på kravet, om skyldner har betalingsevne og om skyldner ejer aktiver af nogen art.
Side 2