Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1956JEE43718
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 99 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 99 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Under henvisning til ministerens besvarelse af samråds-spørgsmål A-C bedes ministeren redegøre for de økonomiskeforhold for de handlede kvinder og for deres bagmænd samthvilken indsats myndighederne, herunder politi og SKAT,arbejder med overfor bagmændene.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra Rigspolitiet og Skatteministeriet.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Politiet samarbejder som forudsat i Regeringens Handlings-plan til bekæmpelse af menneskehandel og Rigspolitiets stra-tegi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionensbagmænd med andre myndigheder, herunder SKAT, i indsat-sen mod prostitutionens bagmænd.SKAT gennemfører navnlig med hjemmel i moms- og skat-tekontrolloven kontroller på bordeller og massageklinikker.Endvidere gennemfører SKAT kontroller på bordeller ogmassageklinikker med henblik på at opnå viden om miljøet,antrufne personer, afregningsmetoder mv. Politiet deltager irelevant omfang i disse aktioner. I forbindelse med sådannekontroller opnår SKAT viden om forhold, som tillige kan væ-re af interesse for politiet.I forbindelse med Rigspolitiets udarbejdelse af efterforsk-ningsoplæg mv. tages der ofte udgangspunkt i allerede kendteoplysninger i politikredsene, f.eks. fra tidligere kontrolbesøg,samt økonomiske oplysninger fra SKAT, herunder privatfor-brugsanalyser. Det sker med henblik på, at alle tilgængeligeøkonomiske oplysninger tilvejebringes til sagen bl.a. til brugfor vurderingen af bagmandens indtægt som følge af prostitu-tionen, hvilket bl.a. er relevant i forhold til spørgsmålet omkonfiskation.Ud over den kontakt, der løbende finder sted mellem SKATog politiet med henblik på tilrettelæggelse af aktioner mv.,afholdes der møder med henblik på udveksling af erfaringer,oplysninger og viden om drift af bordeller og massageklinik-ker samt oplysninger om mulige bagmænd. På nationalt ni-veau er samarbejdet mellem politiet og SKAT forankret iRigspolitiets nationale følgestab med henblik på en styrkelseaf den politimæssige indsats over for bl.a. prostitutionensbagmænd samt i Rigspolitiets følgegruppe vedrørende denpolitimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd.2
Det bemærkes, at Rigspolitiets nationale følgestab har sam-mensat en gruppe, hvor bl.a. SKAT medvirker, som i løbet afnovember 2010 indsamler og udvekslerbest practicemellempolitikredsene om indsatsen mod prostitutionens bagmænd.Dette samarbejde skaber og fastholder et relevant netværk iindsatsen mod prostitutionens bagmænd, hvilket medvirkertil, at en relevant vurdering af efterforskningsmæssige oplys-ninger på området hurtigt kan finde sted.For så vidt angår de økonomiske forhold for de udenlandskeprostituerede, der er ofre for menneskehandel, kan det oply-ses, at det er Rigspolitiets erfaring, at der er meget forskelligevilkår for de pågældende, herunder i forhold til hvor megetde kan indtjene og hvor stor en del heraf, de selv beholder.Det er dog Rigspolitiets generelle vurdering fra efterforsk-ningerne, at stort set alle de prostituerede beholder en del afde penge, som de indtjener ved prostitution, bl.a. fordi det er ibagmændenes interesse at lade de prostituerede opfylde derespåtrængende behov for at sende penge til hjemlandet, såledesat de prostituerede kan bevare troen på, at de med tiden vilmodtage en større del af deres indtjening. Dette støttes tilligeaf oplysninger vedrørende pengeoverførsler til udlandet, hvordet er Rigspolitiets vurdering, at nogle prostituerede beholderen væsentlig del af deres indtjening. I enkelte tilfælde har deprostituerede dog oplyst til politiet, at de ikke har modtagetpenge fra bagmændene.For så vidt angår bagmændene kan det oplyses, at det ersjældent, at politiet finder store pengebeløb i de pågældendesbesiddelse, hvilket bl.a. kan skyldes, at de råder over få pro-stituerede, at de har et stort pengeforbrug, samt at de uden-landske bagmænd sender en del af fortjenesten til hjemlan-det.”Skatteministeriet har oplyst følgende:”SKAT har et målrettet projekt imod organiseret menneske-handel og prostitutionens bagmænd.SKAT’s indsats for 2011 imod den organiserede menneske-handel og prostitutionens bagmænd, er afhængig af politietssamlede indsats samt måludpegning på området, men det for-ventes at dimensioneringen vil ligge på nogenlunde sammeniveau som for 2010.Indsatsen skal sikre at der i SKAT efter den såkaldte ”Al Ca-pone-model”, i tæt samarbejde med politiet, fokuseres på debagmænd der tjener store penge på menneskehandel og påprostitutionsområdet.
3
Al Capone-modellen består af en fælles indsats mellemSKAT og politi, hvor SKAT undersøger bagmændenes per-sonlige økonomi og erhvervsøkonomi, herunder undersøgel-ser af ejendomme, køretøjer mv. Måludpegningen af bag-mændene foregår i et tæt samarbejde mellem SKAT og politi.Hvis det viser sig, at der er uoverensstemmelser mellembagmandens indkomst og formue samt forbrug, vil der væregrundlag for at forhøje skattelettelsen. Såfremt det viser sig,at indkomsten eller formueværdierne er skabt ved kriminali-tet, vil der blive anmeldt straffesager hos politiet.Endvidere har SKAT mere indirekte fokus på området i for-bindelse med de såkaldte Fair-play-aktioner, hvor der sættesind mod anvendelse af illegal arbejdskraft. Hvis der i dennesammenhæng opdages aktiviteter, der skaber grundlag formistanke om menneskehandel, bliver politiet kontaktet.”
4