Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1014990_0001.png
1014990_0002.png
1014990_0003.png
Administrationsafdelingen
Dato:Dok.:
18. maj 2011186721

Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelsen af

spørgsmål AW, AY og AX fra Folketingets Retsudvalg tors-

dag den 19. maj 2011

Samrådsspørgsmål AW:”Ministeren bedes redegøre for, hvordan Justitsministeriet vilsikre, at tinglysningen ikke bliver berørt af konflikten på CSC”
Samrådsspørgsmål AY:”Hvordan vil ministeren sikre sig, at politiets IT ikke bliver be-rørt af konflikten på CSC”
Samrådsspørgsmål AX:”Hvordan vil ministeren sikre sig, at væsentlige fortrolige op-lysninger i f.eks. politiets registre ikke ender i Indien, Litauen,eller hvor CSC vælger at flytte dele af deres virksomhed til”
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Svar:

1.

Jeg er med de tre spørgsmål bl.a. blevet bedt om at redegørefor, hvordan det sikres, at hverken tinglysningen eller politietsit-systemer bliver berørt af konflikten mellem CSC og fagfor-bundet PROSA.
Det er naturligvis et emne, som jeg også er meget opmærksompå.

2.

Hvad angår tinglysningssystemet har Domstolsstyrelsen op-lyst, at styrelsen – sammen med Tinglysningsretten – er i løben-de dialog med CSC. Domstolsstyrelsen har oplyst, at det i denforbindelse bl.a. drøftes, i hvilket omfang tinglysningen vilkunne blive berørt af konflikten.
CSC har i den sammenhæng udarbejdet et notat til Domstolssty-relsen, der redegør nærmere for det beredskab, som CSC hariværksat med henblik på at minimere risikoen for, at konfliktenkommer til at berøre tinglysningen.
Beredskabet indebærer, at CSC har indgået aftaler med underle-verandører og CSC-medarbejdere i andre EU-lande, som vilkunne varetage driften i tilfælde af, at der udbryder strejke.

3.

Ligesom Domstolsstyrelsen er Rigspolitiet i løbende dialogmed CSC om etableringen af et beredskab, der kan sikre enfortsat stabil drift af politiets it-systemer.
2
Rigspolitiet har oplyst, at politiet indtil videre kun i meget be-grænset omfang har været berørt af konflikten, og at der alenehar været tale om uregelmæssigheder i form af forsinkelser ogmanglende data på visse områder af de dataudtræk, som CSCleverer til politiet.
CSC har arbejdet på at udbedre uregelmæssighederne og har iden forbindelse dagligt afgivet status til Rigspolitiet. Rigspoliti-et har således oplyst, at politiet ikke aktuelt oplever problemermed dataudtrækkene, og at Rigspolitiet har tillid til, at CSC og-så fremover vil leve op til forpligtelserne i driftsaftalerne.
For at være på den sikre side har Rigspolitiet dog valgt midler-tidigt at udskyde ibrugtagningen af det nye sagsbehandlingssy-stem POLSAG i Midt- og Vestjyllands Politi, der ellers varplanlagt til netop den 1. juni. Udskydelsen forventes ikke at fåbetydning for den overordnede plan for udrulningen af POL-SAG til alle landets politikredse.
Jeg er i øvrigt bekendt med, at der er nedsat en tværministerielarbejdsgruppe under Økonomistyrelsen med henblik på at imø-degå eventuelle driftsforstyrrelser i statens mest centrale it-systemer.
Afslutningsvist vil jeg gerne fast slå, at konflikten mellem CSCog PROSA på ingen måde bør kunne føre til, at politiets dataender i udlandet. Rigspolitiet har således oplyst, at CSC er for-pligtet til at sikre, at politiets data fysisk opbevares i Danmark,og at driften af it-systemerne ligeledes foretages fra udstyr pla-ceret i Danmark.3